اشرف بروجردی: همه دغدغه «آئینه وند» تفهیم ذات گفتگویی تمدن اسلامی بود


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۲/۵ - ۱۷:۴۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۸/۲/۷ - ۱۰:۳۶:۴۲
اشرف بروجردی: همه دغدغه «آئینه وند» تفهیم ذات گفتگویی تمدن اسلامی بود
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: همه دغدغه مرحوم « صادق آئینه وند» تفهیم این نکته بود که تمدن اسلامی ذات گفتگویی دارد، همان اصل فراموشی شده ای که فقدانش می تواند جامعه ای را به تخاصم برساند و توسعه اش کمال انسانی را به همراه داشته باشد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی در مراسم چهارمین سالگرد درگذشت دکتر صادق آئینه وند که در کتابخانه ملی برگزار شد، اظهار کرد: بنده از جهت مقام بالای این استاد در خود نمی بینم که در ارتباط با مقام علمی، معنوی، روحانی و مقام ارزشمندشان چیزی بگویم و ترجیح می دهم چند کلامی از دل نوشته ای که نگاشته ام، ارائه کنم.

دمی با دکتر صادق آئینه وند

«آئینه وند و دغدغه اتصال به ریشه و انطباق با نیاز»

به دلم رجوع کردم تا دلنوشته ای را برایت بنگارم، به یاد آمد که خوب است از زبان حافظ بشنوم که چنین برایم سرود:

یاد باد آن نهانت نظری با ما بود                         رقم مهر تو بر چهره ما پیدا بود

یاد باد آن که چو چشمت بعتابم می کشت              معجز عیسویت در لب شکرخا بود

یاد باد آن که رخت شمع طرب می افروخت             وین دل سوخته پروانه ناپروا بود

یاد باد آن که در آن بزمگه خلق و ادب                   آن که او خنده مستانه زدی صهبا

یاد باد آن که به اصلاح شما می شد راست      نظم هر گوهر ناسفته که حافظ را بود

اما این همه آنچیزی نبود که می خواستم با تو بگویم. جملات نغزت یک به یک از ذهنم گذشت:

نیتها کردار آدمی را می آرایند و کردارها سرشت انسانی را بر می آورند

العلم سلطان

اتصال به ریشه، انطباق با نیاز.

تمدن اسلامی ذات گفتگومندی دارد.

تنوع فرهنگی اسلام را در ایران تمدن ساز کرده.

دریافتم که همه این جملات نغز و این باورها ریشه در کلام وحی دارد و الهام از باور تو است به کلام وحی و اینکه ما ملت ایران هویتمان را از ایرانی بودن و مسلمان بودنمان به دست آورده ایم، فرهنگی که ماندگاری ما را تضمین می کند، و اصالتمان را معنی می بخشد به شرط آنکه کلام حق را بر زبان جاری کنیم و جز از عشق و مهربانی، صدق و نیکی نگوییم تا سخنانمان اثربخش بشود و آرامش و طمانینه بر جامعه حکمفرما شود همانطور که خالقمان وعده داده است:

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللّهُ مَثَلاً كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاء تُؤْتِي أُكُلَهَا كُلَّ حِينٍ بِإِذْنِ رَبِّهَا

«آیا ندیده ای که خدا چگونه مثل زد سخن پاک چون درختی پاک است که ریشه اش در زمین استوار و شاخه هایش در آسمان است به فرمان خدا هر زمان میوه خود را می دهد» و آن میوه امروز فضای روشنگری و روشن بینی جامعه را ثمر داده است، چرا که ریشه ثابت است و آثار برکات کلام طیب است که مردم را صیانت می کند و آگاهی می بخشد و جامعه آگاه و دانا ماندگار است و بر جهان حکم می راند، آنگونه که تو می سرودی (العلم السطان)

گواه این اصل ابن سیناها، خوارزمی ها، مولوی ها، ابن حیان ها، و ... است که ایران امروز در میان اصحاب دانش با این چهره ها شناخته می شوند.

و همه دغدغه تو تفهیم این نکته بود که تمدن اسلامی ذات گفتگویی دارد. همان اصل فراموشی شده ای که فقدانش می تواند جامعه ای را به تخاصم برساند و توسعه اش کمال انسانی را به همراه داشته باشد و تو نگران از اینکه مبادا گفتگو جای خود را به ستیزه گری بدهد و مردمان این سرزمین را از فرهنگ اصیل خود دور بدارد.

رفتار و گفتارت گویای همآوایی و همدلی با همه کسانی بود که باورهای متجانس و نامتجانس با تو داشتند چرا که نیک می دانستی ساخت فرهنگ و تمدن این سرزمین بربال گفتگو نشسته است و چون نیت خداگونه ات بر یافتن کمال نوع بشر بود آثار کلامت به بار نشست و حاصل آن فخر شاگردان بسیاری است که اخلاق و ایمان را از دکتر آئینه وند فرا گرفته اند و تا هر زمان که باشیم با همین صفت تو را می ستاییم. چون تو خود گفته ای که «نیتها کردار آدمی را می آرایند و کردارها سرشت انسانی را بر می آورند» و چون نیت خدایی بود کلامت ماندگار شد که «ماکان لله ینمو» و اینک در چهارمین سال نبودنت بازگویم که اگرچه در دیدگانمان تجسمی نداری اما اندیشه مان را با اندیشه ات عجین می کنیم تا پاداش دوستی ها، مهربانیها، صبوری ها و استواریهایت را پاسخی بگوییم.

مهرت ز دل برون نمی رود ای رمز خوبی

اشرف بروجردی

انتهای خبر/