ششمین کارگاه آموزشی برنامه حافظه جهانی در استان‌ کرمان برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۱۲/۲۷ - ۱۰:۱۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۱۲/۲۸ - ۸:۲۰:۷
ششمین کارگاه آموزشی برنامه حافظه جهانی در استان‌ کرمان برگزار شد
ششمین کارگاه آموزشی برنامه حافظه جهانی یونسکو، 5 و 6 دی ماه جاری در مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان کرمان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در ششمین کارگاه آموزشی برنامه حافظه جهانی یونسکوکه طی دو روز در کرمان برگزار شد، بیش از 100 نفر از مدیران و کارشناسان میراث فرهنگی، کتابخانه‌های عمومی، موزه‌ها، شهرداریها، دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش، حوزه علمیه، صداوسیما، مرکز کرمان‌شناسی و علاقمندان حوزه میراث مستند از سراسر استان کرمان حضور داشتند.

همچنین در بخش افتتاحیه و پنل اول کارگاه معاون سیاسی امنیتی استانداری کرمان، مدیر کل دفتر امور اجتماعی استانداری، معاون پژوهشی اداره کل آموزش و پرورش استان، رییس دانشگاه فرهنگیان، اعضای شورای شهر و رییس حوزه علمیه کرمان حضور داشتند.

در ابتدای این کارگاه، فرهاد نظری- دبیر کمیته ملی حافظه جهانی و مدرس کارگاه – اشاره کرد: استان کرمان از مهمترین گنجینه‌های تاریخ ایران است. ما تاکنون 23 اثر در فهرست میراث فرهنگی و طبیعی یونسکو ثبت کرده‌ایم که 5 اثر آن در استان کرمان قرار دارد. این استان دارای استعدادهای بی نظیری هم در حوزه میراث مستند است و ما فکر می‌کنیم در این حوزه، یعنی اسناد، نسخه‌های خطی، نقشه‌ها به ویژه نقشه‌های مرتبط با فرش، کرمان ما را شگفت‌زده نماید و  مصمم کند که با یاری شما اسناد را شناسایی کنیم برای آنها شناسنامه تهیه کنیم و اقدامات لازم برای حفاظت آنها فراهم کنیم.

سپس در پنل اول، ایشان ابتدا به کلیتی از میراث فرهنگی، انواع آن و این موضوع که بشر از چه زمان و چرا تصمیم گرفت به این میراث توجه خاص نماید پرداختند و در پنل دوم برنامه حافظه جهانی که هدف آن حفظ میراث مستند و میراث دیداری – شنیداری است، فلسفه شکل‌گیری این برنامه، سازوکار اجرایی آن و رویکرد آن نسبت به آینده، همچنین ساختار کمیته ملی حافظه جهانی و کارگروه‌های آن گفته شد.

دکتر افکاری، از اعضای کمیته ملی حافظه جهانی، در پنل بعد از ظهر به مصادیق میراث مستند و روشهای محافظت از اجزا این میراث پرداختند. نحوه آشنایی با سازوکارهای اجرایی برنامه حافظه جهانی، آثار تاکنون ثبت شده در این برنامه و شاخص‌های منحصر به فرد هر کدام از این آثار، نحوه دسترسی به سایت یونسکو و معرفی اثر در بخشهای مختلف میراث مستند بخش دیگر کارگاه بود که خانم محمدی – عضو گروه کارشناسی کمیته- به آن پرداختند.

در بخش عملی کارگاه، به معیارهای ثبت آثار در برنامه حافظه جهانی پرداخته شد و چند اثر تاکنون ثبت شده مورد بررسی قرار گرفت. در پایان کارگاه نیز گواهی شرکت در کارگاه به شرکت‌کنندگان اهدا شد.

«برنامه حافظه جهانی» از مجموعه برنامه‌های سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد است که از سال 1992 با هدف شناسایی، حفاظت و دسترس‌پذیر ساختن  میراث مستند در اختیار ملت‌ها (اعم از نسخه‌های خطی، اسناد، نقشه‌ها، تصاویر، فیلم‌ها)، شکل گرفته است. این برنامه در راستای معرفی جهانی و حفاظت از میراث مستند ارزشمند فرهنگها، برنامه ثبت آثار را در سه فهرست ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی انجام می‌دهد. ایران از سال 1384 به این برنامه پیوسته است و برای انجام اهداف برنامه، کمیته ملی حافظه جهانی را تشکیل داده است که اعضای آن را 9 سازمان /مرکز حقوقی میراث مستند کشور (وزارت امور خارجه، صدا و سیما، میراث فرهنگی –صنایع دستی و گردشگری، دانشگاه تهران، کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی، آستان قدس رضوی، کمیسیون ملی یونسکو، سازمان اسناد و کتابخانه ملی، مجلس شورای اسلامی) و 10 شخصیت حقیقی متخصص در حوزه میراث مستند تشکیل می‌دهند؛ و تاکنون 11 اثر در فهرست بین‌المللی، 5 اثر در بخش منطقه‌ای و 58 اثر در بخش ملی برنامه حافظه جهانی به ثبت رسانده‌اند.

دبیرخانه این کمیته در سازمان اسناد و کنتابخانه ملی مستقر است و ریاست آن نیز با رییس این سازمان است.