بروجردی: اسامی اهداكنندگان كتاب و اسناد بر روی تندیس بزرگ حکاکی می‌شود


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۱۲/۱۶ - ۱۰:۲۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۱۲/۱۶ - ۱۰:۳۳:۱۰
بروجردی: اسامی اهداكنندگان كتاب و اسناد بر روی تندیس بزرگ حکاکی می‌شود
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، گفت: تلاش داریم تا در اردیبهشت ماه سال آینده با حكاكی اسامی اهداكنندگان كتاب و اسناد بر روی یك تندیس بزرگ، از این افراد تقدیر كنیم و حتماً در این برنامه كتابخانه و موزه ملی ملك را به عنوان یك الگوی ارزشمند در زمینه وقف معرفی خواهیم كرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی ضمن دیدار با غلامرضا خواجه سروی تفاهم‌نامه همکاری میان سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملی ایران با میان مؤسسه کتابخانه و موزه ملی ملک موقوفه آستان قدس رضوی را امضاء کرد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملی ایران در این مراسم ضمن تقدیر از مسئولان كتابخانه و موزه ملی ملك  برای معرفی فرهنگ وقف اظهار داشت: مدت ها بود كه دلم می خواست توفیق پیدا كنم و از نزدیك شاهد این مجموعه باشم.

وی افزود: امیدوارم تقارن امضای این تفاهم نامه با ایام ولادت حضرت علی (ع) فرصتی را ایجاد كند تا با نیت بهتری تعامل و همكاری خود را آغاز كنیم.

بروجردی تأكید كرد: مجموعه كتابخانه و موزه ملی ملك می تواند معرف فرهنگ وقف باشد، به طوری كه مردم به خوبی بتوانند با فواید وقف آشنا شوند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه‌ ملی ایران تصریح كرد: ما تلاش داریم تا در اردیبهشت ماه با حكاكی اسامی اهداكنندگان كتاب و اسناد بر روی یك تندیس بزرگ، از این افراد تقدیر كنیم و حتماً در این برنامه كتابخانه و موزه ملی ملك را به عنوان یك الگوی ارزشمند در زمینه وقف معرفی خواهیم كرد.

 

**ارتزاق ٧ هزار نفر از موقوفات ملك

غلامرضا خواجه سروی، مدیرعامل كتابخانه و موزه ملی ملك هم در این مراسم گفت: همانطور که می‌دانید این مجموعه جزو موقوفات حاج‌حسین آقا ملک است که کتابخانه آن در تهران قرار دارد و از طریق موقوفات وی که زیر نظر آستان قدس رضوی است اداراه می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در این مجموع٢٠ هزار نسخه خطی خود واقف نگهداری می‌شود،‌گفت: علاوه بر این نسخ خطی مجموعه تمبر و سکه هم نگهداری می‌شود، بعدها عده‌ای مجموعه‌های خود را وقف کردند یا فروختند که همین باعث شد ما در بین مجموعه‌های خصوصی در رده اول قرار بگیریم

مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک ادامه داد: نگاه آستان قدس همواره بر این بوده که کتابخانه و موزه ملی ملک یک مؤسسه فرهنگی باشد به همین جهت ما در اینجا به صورت مرتب برنامه‌هایی داریم ضمن اینکه خود واقف هم چنین نظری داشته و در وقف‌نامه خود اعلام کرده که باید 7 جشن مذهبی یعنی میلاد پنج‌تن آل‌عبا، ولادت حضرت معصومه (س) و ولادت حضرت امام رضا (ع) در اینجا جشن گرفته شود. وی همچنین تأکید کرده که باید 7 روز در محرم روضه‌خوانی داشته باشیم و ما مکلف هستیم و آن را اجرا می‌کنیم.

وی ادامه داد: در حال حاضر حدود ٧ هزار نفر از موقوفات ملك ارتزاق می كنند، ما هم تلاش داریم تا علاوه بر عملی كردن نیاا واقف، این مجموعه را به سراسر دنیا معرفی كنیم.

 

**هرساله ٢٠٠ تا ٢٥٠ میلیون تومان برای فضای موزه هزینه می كنیم

در ادامه این مراسم، مریم میقانی معاون پشتیبانی كتابخانه و موزه ملی ملك با بیان اینكه در حال حاضر ٨٠ تا ٨٥ نفر در این مجموعه فعالیت دارند، گفت: حاج حسین آقا ملك از همان ابتدا به دنبال گسترش منابع بودند و در همین راستا نیم عشر از درآمد موقوفات را به افزایش منابع اختصاص دادند.

وی افزود: به همین جهت هرساله از سوی سازمان موقوفات ملك بودجه نیم عشر به ما ارائه می شود.

میقانی تصریح كرد: هزینه خرید كتاب ها و آثار موزه ای نیز از همین بودجه نیم عشر تأمین می شود كه هرساله ٢٠٠ تا ٢٥٠ میلیون تومان برای فضای موزه هزینه می كنیم.

معاون پشتیبانی كتابخانه و موزه ملی ملك گفت: در بحث نیروی داوطلب هم با طرح "خادم یاری" آستان قدس رضوی یك نفر را جذب كرده ایم، این طرح برای افرادی است كه امكان كار در حرم رضوی را ندارند.

 

** لزوم ثبت وقف نامه ملك در حافظه جهانی یونسكو

همچنین در این مراسم، مهدی یساولی مدیر روابط عمومی كتابخانه و موزه ملی ملك گفت: تصور می كنم این دو نهاد اشتراكات زیادی را به دلیل توجه به نسخ خطی و پسوند "ملی" با یكدیگر دارند.

وی با بیان اینكه كتابخانه ملی برآمده از كوشش دولت و كتابخانه ملك برآمده از كوشش ملت است، افزود: برپایی نمایشگاهی در حوزه وقف نامه ها می تواند بهترین برنامه مشترك میان این دو مجموعه  باشد.

یساولی با تأكید بر اینكه وقف نامه حاج حسین آقا ملك یك سند خاص وقفی شناخته می شود، تصریح كرد: مهمترین ویژگی وقف نامه ملك توجه به جزئیات بوده به طوری كه حتی در آن به شیوه استفاده از كتاب ها و یا بیمه كاركنان اشاره شده است.

وی بر لزوم ثبت این وقف نامه در حافظه جهانی یونسكو تأكید كرد و گفت: از مدیریت كتابخانه ملی می خواهم تا پرونده وقف نامه ملك را به عنوان تیپ سند وقف نامه ای در كمیته حافظه جهانی یونسكو ثبت كند.

 

**انطباق آئین نامه حفاظتی كتابخانه و موزه ملی ملك با استاندارهای جهانی

در ادامه این مراسم نوشاد ركنی ، رئیس اداره اطلاعات فرهنگی و حفاظت فنی گفت: در ٥ ماه گذشته آئین نامه های حفاظتی را با استانداردهای جهانی منطبق كرده ایم.

وی افزود: در زمینه مستندنگاری تمام آثار اسكن شده و دارای تصاویر با كیفیت هستند، به طوری كه در حال حاضر ٢٤٠ ترابایت داده تصویری داریم.

ركنی با بیان اینكه تمام آثار بدون استثناء ثبت شده اند، افزود: بر اساس وقف نامه به هیچ عنوان اجازه خروج آثار را از مجموعه نداریم اما با پكیج های نمایشگاهی خود در داخل و خارج از كشور نمایشگاه های سیار را برگزار كرده ایم.

حمید شاکری، مسئول پژوهش و آموزش كتابخانه و موزه ملی ملك هم گفت: حاج حسین آقا در وقف نامه خود به دو واژه ترقی معارف و اشاعه فرهنگ تاكید داشتند به همین جهت ما تلاش كردیم این دو مورد را در مباحث پژوهشی خود قرار دهیم.

نتیجه تمامی بررسی ها و پژوهش های ما در قالب دوره ها، كارگاه ها و نشست های پژوهشی برای علاقه مندان برگزار می شود.

وی تاكید كرد: طی ٦ ماه گذشته ٩٨ نشست پژوهشی و ١٢٤ كارگاه آموزشی برگزار و در قالب همكاری های مشترك با نهادهای عمومی و خصوصی آثاری را منتشر كرده ایم.