یادآورها: دکتر محمد حسن گنجی


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۱۲/۴ - ۸:۵۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۱۲/۴ - ۹:۴:۳۹
یادآورها: دکتر محمد حسن گنجی

دكتر محمد حسن گنجی در ۲۱ خرداد سال ۱۲۹۱ شمسی در بیرجند به دنیا آمد.پس از اتمام ‎تحصیلات مقدماتی در ‏مدرسه شوكتیه بیرجند، وارد دارالمعلمین عالی تهران شد و در‎ ‎رشته تاریخ و جغرافیا به اخذ درجه كارشناسی ‏نائل گردید.سپس به‎ ‎عنوان دانشجوی برگزیده به اروپا اعزام شد. در دانشگاه ویكتوریا در منچستر انگلستان به تحصیل ادامه داد و در سال ۱۳۱۷ شمسی، لیسانس تخصصی خود را در رشته جغرافیا اخذ كرد.وی بار دیگر در سال ۱۳۳۱ با استفاده از بورس تحصیلی عازم آمریكا شد و دكتری خود را در رشته جغرافیا، از دانشگاه كلارك دریافت داشت.

دكتر ‏گنجی پس از بازگشت به ایران در دانشگاه تهران مشغول به تدریس شد و از سال ۱۳۴۸ در سمت استاد ‏و مدیر گروه آموزشی‎ ‎جغرافیا در دانشگاه انجام وظیفه كرد و در سال ۱۳۵۴ به عنوان استاد ممتاز دانشگاه تهران‎ انتخاب شد. او در سال ۱۳۵۸  با درجه استادی بازنشسته گردید. با این حال هیچ گاه دست از كار نكشید و از سال ۱۳۶۴ با مركز دایره المعارف بزرگ اسلامی، آغاز به فعالیت كرد.
 
دكتر گنجی در بیست و نهمین كنگره ‏اتحادیه بین المللی جغرافیایی كه در سال 2000 در كره‎ ‎جنوبی برگزار شد، به عنوان یكی از ۱۵ جغرافیدان ‏برجسته جهان شناخته شد و‎ ‎سازمان هواشناسی جهانی، جایزه علمی سال ۲۰۰۱ خود را به وی اعطا ‏كرد.
ایشان ‎همچنین نشان درجه سه در خدمات دولتی را دریافت كرده ‌است. دكتر گنجی  بالغ بر ۶۳ لوح تقدیر از مراكز آثار و مفاخر علمی، چهره های‏‎ ‎ماندگار، انجمن‌های علمی ‏جغرافیایی و دانشگاه ها دریافت كرده‌ است.

مشاغل اجرایی دكتر محمد حسن گنجی عبارتند از:
 
1335-1347: ریاست اداره كل هواشناسی‎ ‎ایران 
1342-1347: معاونت پارلمانی وزارت راه
1347:  معاونت اداری و مالی دانشگاه تهران
1353: ریاست‏‎ ‎دانشكده ادبیات و علوم انسانی
1357: ریاست مؤسسه آموزش عالی امیر شوكت الملك علم بیرجند
1365: عضویت بخش جغرافیایی سازمان مطالعه و ‏تدوین كتب دانشگاهی
1368-1372: مشاور رئیس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح
1353-1357: اولین رئیس انجمن جغرافی دانان ایران.
 ‎ 
او طی سال های فعالیت علمی خود، عضویت بسیاری از انجمن ها و كمیسیون های علمی را عهده دار بوده است. دكتر گنجی به دلیل اینكه جغرافیای نوین را در ایران پایه گذاری كرد و در راه پیشرفت آن زحمات بسیاری كشید، پدر جغرافیای ایران لقب گرفت.

مصاحبه با ایشان توسط خانم شفیقه نیك نفس در سال 1374 طی یك جلسه انجام شده است.