رئیس و اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۹/۱۰ - ۱۵:۲۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۹/۱۰ - ۱۹:۳:۴۷
رئیس و اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
رئیس و اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، صبح شنبه 10 آذر همزمان با روز مجلس با حضور در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن دیدار با رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، از این مجموعه بازدید کردند.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، «اشرف بروجردی» در این نشست ضمن گرامیداشت روز مجلس گفت: امیدوار هستم با تعاملی که در این نشست به وجود می آید برای آینده بهتر کشور در عرصه های مختلف تلاش کنیم.

او در ادامه سخنان خود با بیان اینکه این روز به مناسبت شهادت شهید مدرس نام گذاری شده است گفت: ارزش و اهمیت مجلس به عنوان مرجعی که رفتارهای حاکمیت را تنظیم و  امور را قانونمند می کند برهیچکس پوشیده نیست.

او اضافه کرد: امسال در آستانه چهلمین سال انقلاب اسلامی هستیم. باید پس از ۴۰ سال بازخوانی از آنچه که در این سال ها رخ داده است کنیم تا متوجه شویم  تمام زحماتی که در این سال ها انجام شده و فراز و فرود هایی که داشته ایم چگونه بوده است. دراین بازخوانی باید ویژگی های مثبت حاکمیت و همچنین برخی رفتارهایی که بعضی از مدیران انجام دادند و به جامعه آسیب‌رسان بود را بازخوانی کنیم.

او اضافه کرد: انقلاب ما فرهنگی بوده است و در دنیا، انقلاب ما را به نام انقلاب فرهنگی می شناسند. در بدو انقلاب برخی ارزش ها خلق و احیا شد و در برخی زمان ها هم تجارب سختی را پشت سر گذاشتیم که باعث شد به سمتی برویم که این ارزش ها کاهش پیدا کند.

وی افزود: آن چه هدف امام راحل و انقلاب مردم بوده احیای ارزش ها بوده است. هدف انقلاب اسلامیِ ما احیای ارزش هایی بود که به رشد و بالندگی ملت کمک کند و جمهوری اسلامی به عنوان یک ساختار، قابلیت این را دارد که مردم را به این سمت سوق دهد تا برای رسیدن به کمال این مسیر را طی کنند.

بروجردی درباره سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز گفت: یکی از نهادهای فرهنگی اثرگذار که قدمتی ۸۱ ساله دارد نهاد کتابخانه ملی است. نهادی که ۸۱ سال قبل در ساختمان سی تیر شکل گرفت. همچنین سازمان اسناد ملی که در درون سازمان برنامه و بودجه تعریف شده بود، در سال ۱۳۸۲ با کتابخانه ملی ادغام شد و مجموعه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران شکل گرفت. طبق قانون که مصوب مجلس شورای اسلامی است کاری که برای این مجموعه تعریف شده دربرگیرنده مراقبت از منابع غنی فرهنگی است که از دیرباز وجود داشته و امروز در اختیار ما است و باید در اختیار محققان قرار دهیم و آنها با داشته‌های علمی‌شان، هم در شیوه اداره کشور و هم بیان مسائل فرهنگی و هم تنقیح قوانین به نهادهای قانونگزار کمک می کنند. رسالت این سازمان بیشتر معبری است برای سایر عرصه ها. عرصه سیاست و اقتصاد را می توان با کمک فرهنگ پیش برد.

او همچنین درباره ظرفیت مخزنیِ این سازمان گفت: ساختمان فعلی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در سال 1375 توسط آیت‌الله هاشمی رفسنجانی کلنگ خورد و در سال 1382 توسط حجت‌الاسلام خاتمی افتتاح شد. ما مجموعه ای داریم که بهترین منابع فرهنگی و میراثیِ مکتوب در اینجا نهفته است؛ منابع کتابی و خطی و سندی ما آثار ارزشمندی هستند که تلاش می شود به بهترین وجه نگهداری شود ولی هر نهادی در کشور با مشکلات و محدودیت هایی روبروست و اینجا هم از این مشکل مستثنی نیست. ظرفیت‌های فیزیکی این مجموعه و مخازن آن تا 5 سال آینده پر می شود و نیازمند مخازنی هستیم که جوابگوی نیازهای ما باشد. در دوره قبل ظرفیت های فیزیکی اراضی عباس‌آباد به دستگاه هایی واگذار شد که چندان سنخیتی با حوزه فرهنگ ندارند.

او با ابراز نگرانی نسبت به آینده کتابخانه ملی گفت: برای توسعه مخازن حتما نیاز هست تا فضایی در اختیار قرار گیرد. همین مشکل در ساختمان اسناد هم وجود دارد. ما در این باره بسیار گفته ایم ولی آنچه به جایی نرسد فریاد است.

مشاور رئیس‌جمهور در ادامه اظهار داشت: دیجیتال کردن منابع از مهم ترین مسائل سازمان است اما هنوز زیرساخت هایمان کامل نیست. البته با وزارت ارتباطات هم صحبت کردیم که باید 9 میلیون منبع کتابی و 3 میلیون کتاب و 40 هزار نسخه خطی که در اختیار داریم، اسکن شود و از طریق سایت در اختیار همه باشد. امسال تحت عنوان برنامه تحول کتابخانه ملی که دانش بنیان است، کارهایی صورت گرفته است. همچنین در منابع دیداری و شنیداری همه دستگاه ها مدعی هستند که این منابع متعلق به خودمان است و حتی مصوب مجلس هم هست که اسناد همه نهادها در اختیار ما قرار گیرد اما اتفاقی نمی افتد. حتی آرشیو صدا و سیما موظف است نسخه ای از منابع خود را تحویل دهد اما تاکنون نشده است.  

او درباره نسخ خطی هم بیان کرد: سال گذشته در حوزه منابع خطی خریدهای خوبی داشتیم و تخصیص منابع توسط دولت شایسته تقدیر است.

سپس، حجت الاسلام احمد مازنی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، سخن گفت و ذکر این نکته که در جهت گیری های فرهنگی، مجلس می تواند تاثیرگذار باشد، اظهار داشت: در کار مهم شما ذره ای شک و تردید نداریم و در همه مراحلی که برای کارتان تعریف شده از شناسایی و جمع آوری، سازماندهی، حفظ و نگهداری و اشاعه  یار و یاور شما هستیم و

«احمد مازنی» ادامه داد: شما باید در فرهنگ سازی کمک کنید و این حوزه نیاز به ثبات مدیریت دارد که با سرمایه انسانی که در اختیار دارد به زبان مشترک برسد و آن را به جامعه و مسئولان و تصمیم گیران کشور انتقال دهد وگرنه این کارها در زمره کارهایی است که نوید آینده ای درخشان خواهد داد. در این فرهنگ سازی با رسانه ملی حتما تاثیر دارد و فضای مجازی و رسانه های نوین مهم است که حضور محسوسی دارید ولی باید بیشتر باشد.

او اضافه کرد: در مراحل شناسایی و نگهداری و نگهداری و حفظ و اشاعه باید با آخرین دستاورهای علمی دانش بنیان نوآوری هایی داشته باشید که نسبت به برخی ابزار قدیم برتری داشته باشد. در حوزه سند هم، با اینکه آرشیوهای تخصصی رایج است و آنها رقیب شما هستند ولی شما نقش مادرانه دارید. همچنین از جهت مرمت و سم زداییِ اسناد و استانداردهای آرشیو و نگهداری را می توان مدیریت کرد و شما باید متولی باشید و به جای تصدی گری نظارت کنید.

مازنی تصریح کرد: در ارائه سرویس و اشاعه تحت وب بکوشید که گسترش یابد که جز این علمی نیست و سند نابود می شود زیرا روش این نیست افراد با سند برخورد فیزیکی داشته باشند. همچنین پس از 40 سال مالکیت تمام اسناد ادارات برای شماست که باید مدیریت شود و شورای امحا در همه دنیا معمول است و اگر فکر می کنید برای توسعه فضا و اطفای حریق نیاز به مساعدت هست در فصل تخصیص بودجه برای سه ماهه چهارم اقدام شود. باید جوری حرکت کرد که در شرایط سخت اقتصادی که همه می گویند باید به معیشت توجه کرد ولی از فرهنگ هم نباید غافل شد.

او همچنین ابراز امیدواری کرد با مساعدت رئیس مجلس و معاون اول رئیس جمهور، جلسه روسای نهادهای فرهنگی در اسرع وقت تشکیل شود.

گفتنی است در این دیدار، برخی معاونان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و تعدادی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به ایراد سخن پرداختند و در پایان، از این سازمان بازدید کردند.