حضور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا)


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۸/۳۰ - ۱۷:۱۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۸/۳۰ - ۱۷:۳۲:۵۹
حضور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا)
«اشرف بروجردی»، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، صبح چهارشنبه 30 آبان، همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی، با حضور در سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا)، با «سیدضیاء هاشمی»، مدیرعامل ایرنا دیدار و سپس از گروه‌های خبری، اتاق خبر و ایرنا پلاس دیدن کرد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این دیدار فضای مجازی را تهدیدی برای فضای مطالعه کشور برشمرد و گفت: این تهدید متوجه حوزه نشر کتاب و موثر در آمار تیراژ کتاب نیز است اما در کل دنیا وضعیت همین است در حالیکه ماندگاری به کتاب است اما مصرف کنندگان فضای مجازی امروز «در لحظه» برایشان مهم است.

وی ادامه داد: متاسفانه الان فضای مجازی در مطالعه عمومی حرف اول را می‌زند و در این فضا کاربر، انتخابگر نیست و لاجرم به سمت و سوهای مختلف کشیده می‌شود.

بروجردی در اهمیت اسناد ملی گفت: اخیرا تصمیم‌گیری‌های خوبی را در این زمینه شاهد بوده‌ایم از جمله شاخص‌بندی و ثبت اسناد که قبلا وجود نداشته است.

وی افزود: استانداردسازی، یکی از وظایف مهم سازمان اسناد است و هنوز در این زمینه کار داریم که شاید این امر برای مسئولان هم کمی تکان‌دهنده‌تر باشد.

بروجردی گفت: باید شاخص‌های مطالعه اجباری، مطالعات مقاطع تحصیلی و یا مطالعه قشرهایی چون سالمندان که حوزه خاصی منتخب آنها در مطالعه است را حذف کنیم، باید ببینیم در اوقات فراغت چقدر مطالعه صورت می‌گیرد و این شاید بهترین گزینه برای تعیین سرانه مطالعه باشد که هنوز صورت نگرفته است.

رئیس کتابخانه ملی گفت: ظرفیت‌های مختلفی در جامعه در زمینه اسناد ملی وجود دارد و دستگاه‌های مختلف کشور نیز اسناد گران‌سنگی در اختیار دارند اما نگاه انحصاری دارند و حاضر نیستند آنها را در اختیار سازمان اسناد قرار دهند.

وی افزود: در زمینه برقراری ارتباط و انتقال این اسناد و تعیین ضرورت کار برای دستگاه‌ها باید فعالیت و تلاش‌های بیشتری صورت گیرد.

بروجردی، نگاه انقباضی به سازمان اسناد و کتابخانه ملی را آفت این نهاد عنوان کرد و گفت: باید دستگاه‌ها را متفاوت ببینند نباید همه را انقباضی دید چرا که این نگاه در بحث تخصیص منابع نیز موثر است و یکی از تبعاتش این است که در حوزه دیجیتال‌سازی عقب هستیم و با مشکل مواجهیم.

وی مبادلات خارجی کتابخانه ملی را در حد مبادلات فرهنگی عنوان کرد و گفت: اخیرا بسیاری از سفارتخانه‌ها درخواست بازدید و معرفی کشور و نمادهای خود در کتابخانه را داشته‌اند.

بروجردی گفت: عمده دغدغه ما در حوزه سند است هم به لحاظ قدمت و سندیت که ارتباطات بیشتر با کشورها را هم لازم‌تر می‌کند.

وی شناخت ظرفیت‌های کتابخانه ملی را بسیار مهم برشمرد و گفت: متاسفانه این ظرفیت هنوز برای اعضای هیات علمی هم با وجود ارتباط خوب با دانشگاه‌ها شناخته شده نیست و کمتر از 50 درصد استادان ما شناخت دارند و یک و نیم درصد استادان دانشگاه‌های تهران عضو کتابخانه ملی هستند که بخشی ناشی از اشتیاق کم و بخشی هم متوجه ضعف کتابخانه ملی است.

در ادامه مدیرعامل ایرنا، به فعالیت و تلاش این خبرگزاری در جهت توسعه فرهنگی اشاره کرد و گفت: با توجه به گسترش فضای مجازی بازنشر فعالیت‌های ایرنا در این شبکه‌ها رضایت‌بخش بوده به گونه‌ای که در طول یک ماه، 40 میلیون بازنشر در شبکه تلگرام داشته در حالی که مستقیما در این شبکه حضور ندارد و این میزان نسبت به اردیبهشت ماه امسال رشد چهار برابری داشته است.

هاشمی خاطرنشان کرد: در اینستاگرام و توییتر نیز بازخوردهای خوبی را شاهد بوده‌ایم.

وی به شاخص‌های رضایت‌بخش ایرنا در حوزه‌های مختلف از جمله موفقیت در بخش های خارجی اشاره داشت و از آمادگی ایرنا برای همکاری با کتابخانه ملی و سازمان اسناد در زمینه‌های مورد نیاز خبر داد.

هاشمی میزان تولید عنوان‌های کتاب کشور را به لحاظ آماری، امیدوارکننده اما آمار تیراژ آنها را اندک دانست و گفت: تحولات خوبی را طی سال‌های اخیر در مجموعه سازمان اسناد و کتابخانه ملی شاهد بودیم که امیدواریم منشا تحولات بزرگتر باشد.

وی با بیان اینکه ظرفیت‌های سازمان اسناد ملی، مغفول مانده است، افزود: ارزش و اهمیت این اسناد برای عامه خیلی هنوز شناخته شده نیست.

مدیرعامل ایرنا ابراز امیدواری کرد با خلاقیت‌ها و نوآوریها، ظرفیت‌های جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی، بیشتر شناخته شده و مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

هاشمی سرانه کتابخوانی در ایران را قابل تامل برشمرد و گفت: این حوزه‌ای نیست که بتوان در قرن 21 از آن گذشت آن هم در کشوری با غنای فرهنگی ایران و با تمدن کهن که نقش‌آفرینی زیادی دارد.