«احمد فخاری»، هفدهمین مدیر تاریخ کتابخانه ملی ایران درگذشت


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۸/۱۴ - ۹:۳۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۸/۱۴ - ۹:۴۶:۲۹
«احمد فخاری»، هفدهمین مدیر تاریخ کتابخانه ملی ایران درگذشت
«احمد فخاری»، هفدهمین مدیر تاریخ کتابخانه ملی ایران، شنبه 12 آبان در 80 سالگی و به سبب کهولت سن دارفانی را وداع گفت.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، او که متولد 14 اردیبهشت 1317 در تهران بود، دیپلم خود را در رشته طبیعی از مدرسه دارالفنون در سال 1337 و در دانشگاه تهران، به تحصیل در رشته علوم اجتماعی پرداخت و در سال 1346 فوق لیسانس را اخذ کرد.

فخاری که در بازه زمانی اول مرداد 1363 تا 24 آذر 1364، سرپرستی کتابخانه ملی ایران را برعهده داشت، برای رفع مشکلات عدیده کتابخانه ملی در آن برهه زمانی بسیار کوشید و راه‌حل‌هایی برای رفع آنها پیشنهاد داد؛ کمبود جا و انبوه کتابی که روی هم قرار گرفته و وضعیت نابسامان کتابداران که لابه‌لای قفسه‌های مملو از کتاب و نزدیک به هم که دالان تنگ و تاریکی را به وجود آورده، به دنبال کتاب برای متقاضیان می گشتند و در نتیجه وضعیت اسفباری را برای مخازن پدید آورده بود.

او در گفت‌وگویی با روزنامه کیهان به تاریخ 30 آبان 1363، در این باره گفته بود: «بیش از سی سال است که حجم کتاب و نشریه از ظرفیت واقعی و اصولی مخازن گذشته و هنوز هم ماهی بیش از هزار جلد کتاب و نشریه به این مخازن وارد می‌شود». و در ادامه دو پیشنهاد در دو بُعد آتی و آنی مطرح کرده بود: «بُعد آتی آن است که باید یک طرح اصولی و منطقی کتابداری، منطبق با شرایط بین المللی تهیه و اجرا شود، به طوری که این طرح سالیان سال بماند و چنانچه اگر در سال های دور تراکم کتاب پیش آمد، قابل گسترش هم باشد. در حال حاضر طرحی تهیه شده که امید می رود از اوایل سال 1364 اجرای آن شروع شود و مسلما اجرای آنها، سه تا چهار سال وقت می خواهد. اما فکر اساسی دوم، فراهم آوردن مکانی برای انتقال بخشی از کتب اضافی کتابخانه است. در مجموع با توجه به نقش پراهمیت کتابخانه ملی در عرصه فعالیت فرهنگی و تحقیقاتی جامعه، می باید بیش از پیش به این مرکز توجه شود و هرچه زودتر در رفع نواقص و کمبودهای آن کوشید؛ چراکه این توجه نهایتا امکان بیشتری را برای فعالیت های فرهنگی و تحقیقاتی در جامعه فراهم خواهد آورد».

اما در دوران ریاست وی، امکاناتی فراهم شد تا برخی از آثار پژوهشی کتابخانه ازجمله پیوست سوم(فهرست مستند اسامی مشاهیر و مولفان) و ویراست دوم(دستورنامه برگه آرایی) منتشر شود. فعالیت در امر راه‌اندازی انتشار کتابشناسی‌های معوقه پیش از انقلاب با همت فعالانه اعضای بخش فهرست‌نویسی و کتاب‌شناسی، تسریع در روند فعال‌سازی بخش میکروفیلم، فعالیت گسترده درمورد گسترش کلی محل کتابخانه، کاوش در سابقه این امر و دسترسی به طرح جامعی که قبل از انقلاب تدوین شده بود و دستیابی به قراردادها و پیشنهادهای تعدادی از شرکت‌های خارجی ازجمله شرکت آلمانی(فون گرگان) که برنده مسابقه معماری شده بود؛ مقدمات انتقال بخشی از کتابخانه به ساختمان نیاوران با توجه به وضع اسفناک و خطرناک قسمت‌های کتابخانه به‌ویژه بخش کتب خارجی واقع در ساختمان گیو(محل کنونی مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران(ایرانداک))، از دیگر کوشش‌های وی برای پیشبرد اهداف کتابخانه ملی است.

همچنین، در این دوره، برای نخستین بار پس از انقلاب، موضوع ساختمان جدید برای کتابخانه ملی مطرح شد.

فخاری که از سال 1368 عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی بود، سرپرستی موسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی(1361)، مدیریت اداره کل گزینش دانشجو سازمان سنجش آموزش کشور، معاون اجرایی و قائم مقام کمیسیون ملی یونسکو، ریاست اداره آموزش کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی، مدیریت اداره کل فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی،و  کارشناس امور فرهنگی کمیسیون ملی یونسکو در دهه شصت و هفتاد را در کارنامه دارد.