نشست تخصصی «ماخذشناسی عاشورا در دهه اخیر»


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۸/۵ - ۱۵:۲۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۸/۱۲ - ۱۰:۱۲:۵۴
نشست تخصصی «ماخذشناسی عاشورا در دهه اخیر»
در آستانه اربعین حسینی به همت گروه پژوهش های اسلام­شناسی و ایران­شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی و با همکاری اندیشگاه فرهنگی نشستی با عنوان «ماخذ شناسی عاشورا در دهه اخیر» با حضور جمعی از عاشورا پژوهان، سه ­شنبه اول آبان برگزار شد.

محمد اسفندیاری عاشورا پژوه، موسوعه­نگار و مولف منبع­شناسی عاشورا و... ، به نقد آثار منتشر شده در این حوزه پرداخت و افزود تا قرن دهم مجموع آثار نوشته شده در مورد امام حسین (ع)  بیشتر از ده عنوان کتاب نیست درحالیکه در قرن چهاردهم یعنی در صد سال اخیر به  واسطه جریان­های سیاسی و فکری نهضت­های آزادی بخش دنیا بیش از چهار هزار کتاب راجع به حضرت به نگارش در آمده است  که البته اغلب این آثار ضعیف یا متوسط هستند. وی افزود در حوزه موسوعه نگاری نیز کارهای انجام شده کمتر از ده عنوان کتاب است و به نقاط قوت و ضعف برخی از آنها اشاره کرد از جمله موسوعه الامام الحسین،‌ سیره الحسین فی الحدیث و التاریخ، دائره المعارف الحسینیه،‌ فرهنگ سوگ شیعی و غیره و از آنجائیکه دائره المعارف نگاری کاری سخت و بسیار پرهزینه است  لذا تا کنون اهتمام جدی به آن نشده است.

در ادامه دکتر مرتضی رزم­آرا پژوهشگر حوزه ایران­شناسی و اسلام­شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز پس از دسته­بندی منابع منتشرشده در آکادمی­های علوم اسلامی غرب، به طرح دو دیدگاه محافل اسلام شناسی دنیا نسبت به امام حسین (ع) و قیام ایشان  پرداخت یکی از منظر اسلام سیاسی و دیگری از منظر هنر و تعزیه که به دلیل توجه هرچه بیشتر غرب به مسئله تئاتر جنبه دوم یعنی تعزیه و و نمایش حادثه عاشورا بیشتر مورد توجه آنها قرار گرفته است. اما به تدریج به دلیل تعامل و روابط تنگاتنگ مسلمانان با آنها،‌ نگرش آنها به این قضیه نیز بسیار متفاوت تر و زیباتر از گذشته شده است لذا برای آشنائی هر چه بیشتر با دیدگاه آنها،  بهتر است کتاب های منتشره در دهه اخیر مورد بررسی قرار گیرد. به نظر  دکتر رزم آرا  آنچه که در آثار اسلام شناسان غربی و محققان در قضیه عاشورا تجلی بیشتری پیدا کرده است، «روش شناسی» و «نقد متون» بوده است.

 اسماعیل عامری مولف کتاب «بدایت و روایت یا عقل و نقل در هدف نگاری عاشورا» نیز به نقد و بررسی منابع با محوریت حکومت و شهادت در واقعه عاشورا  پرداخت و اختلاف دیدگاه  متکلمان در این حوزه را بیان کرد. نشست با پرسش و پاسخ حاضرین پایان یافت.