برگزاری نشست «تاریخ شفاهی بانکداری بدون ربا»


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۷/۱۱ - ۱۶:۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۱ - ۱۶:۷:۵
برگزاری نشست «تاریخ شفاهی بانکداری بدون ربا»
نشست «تاریخ شفاهی بانکداری بدون ربا» از جمله نشست های گروه تاریخ شفاهی است که با هدف اطلاع رسانی برنامه های پژوهشی گروه تاریخ شفاهی، طرح نمودن موضوعات پژوهشی حوزه تاریخ معاصر ایران و معرفی چهره‌های مطلع و متخصص این حوزه، به مشارکت گذاشتن محتوای مصاحبه های تاریخ شفاهی با محوریت موضوعات مطرح روز و توسعه دیدگاهنسبت به طرح های تاریخ شفاهی و چگونگی گستره و کاربرد آن در تاریخ معاصر، صبح دوشنبه 9 مهر برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در این نشست، «حسن طاهردل»؛ معاون اسبق وزارت امور اقتصاد و دارایی و مصاحبه شونده تاریخ شفاهی و «علی اصغر سعیدی»؛ دانشیار دانشگاه تهران و مدیر گروه برنامه ریزی اجتماعی دانشگاه تهران سخنرانی کردند.

اهم سخنان طاهردل درباره تحولات بانکها پس از پیروزی انقلاب و ملی شدن آنها و تغییرات ایجاد شده  در مالکیت (ملی شدن بانک ها)، در مدیریت و اداره امور بانکها (ادغام بانک ها) و در ماهیت (تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا) بود. همچنین به تبیین ویژگی های نظام بانکداری در پیش از انقلاب و مقایسه آن با سیستم بانکداری بدون ربا  و ارائه تعاریف درباره مفاهیم سود، بهره و ربا پرداخت.

ایشان همچنین در مواردی به خاطرات خود از جمله جریان بررسی و تصویب قانون بانکداری بدون ربا و نقش نهادهای مختلف از جمله انجمن اسلامی بانک ملت در این مهم اشاره کرد.

علی اصغر سعیدی به ریشه یابی یا خاستگاه تاریخی بانکداری بدون ربا پرداخت و گفت که با تأسیس بانک ملی یکی از آرزوهای انقلابیون مشروطه خواه عملی شد. اما این کار شبه مدرنیستی موجب جدائی بین قشر سنتی و دولت شد. به دلیل بروکراسی حاکم، رابطه بانک با تجار و بازرگانان بسیار کمرنگ تر از رابطه آنان با صرافان بود. صرافان در جایگاه مهمتری قرار داشتند. در ملی شدن بانکها، نقش تجار بیش از نقش انجمن های اسلامی مهم است. تجار با روحانیون ارتباط داشتند و از صنعتگران جدا شدند. ایشان همچنین به نقش و جایگاه صندوق‌های قرض الحسنه اشاره کرد.