برگزاری گرامیداشت هفته دفاع مقدس و برپایی نمایشگاه اسناد و تصاویر هشت سال جنگ تحمیلی


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۷/۳ - ۱۷:۴۴:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۱۰ - ۱۷:۴۰:۴۴
برگزاری گرامیداشت هفته دفاع مقدس و برپایی نمایشگاه اسناد و تصاویر هشت سال جنگ تحمیلی
در هفته نکوداشت دفاع مقدس، آیین تجلیل از جانبازان، اسرا و خانواده شهدا به همراه گشایش نمایشگاه اسناد و تصاویر هشت سال جنگ تحمیلی در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، با همکاری بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، صبح سه‌شنبه سوم مهر در ساختمان آرشیو ملی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در این جلسه که قطعاتی با حضور گروه موسیقی دانشگاه افسری ارتش جمهوری اسلامی ایران به اجرا درآمد، نخست، «علی زرافشان»؛ معاون اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، از اهمیت «ایام‌الله» سخن گفت. او با اشاره به آیه 5 سوره مبارکه ابراهیم که می فرماید: «وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسَى بِآيَاتِنَا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَكَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَذَكِّرْهُمْ بِأَيَّامِ اللَّهِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِکُلِّ صَبَّارٍ شَکُورٍ»، اظهار داشت: خداوند در قرآن (سوره‌های ابراهیم و جاثیه)، نامگذاری روزها را مهم دانسته و بر یادآوری روزهایی که در آنها نعمت بسوی مردم آمده، تاکید کرده است. تاکید این آیات بر آن است، روزهایی که متعلق به خداوند است را به یاد آوریم زیرا سرشار از فواید برای جامعه است. در این میان، مفسران متذکر می شوند که خداوند بر نعمت و نقمت توامان تاکید می کند زیرا هر نعمتی، نقمتی برای دیگران است و صاحب قاموسِ قرآن هم اشاره می کند که در ایام‌الله، قدرت خداوند بیشتر دیده می شود.

او با طرح این پرسش که چرا یادآوری ایام‌الله اهمیت دارد، بیان کرد: در توجه به ایام‌الله، به «لِقَوم يَتَفَكَّرون» توجه ویژه ای شده تا در آن بیندیشند. زیرا این روزها، واجد ارزش هایی است تا بتوان از آن برای زندگی امروز درس گرفت. همچنین در این روزها، نشانه هایی است برای یافتن راه و از این منظر می توان راهگشا باشد و به همین جهت، ایام‌الله نشانه ای برای آینده.

زرافشان همچنین به «لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ» اشاره کرد و افزود: این به آن معنا است که باید شکرگذار بود زیرا شکر، شناخت نعمت و قدر نعمت دانستن است و شکرگذاری یعنی توجه به نعمات. در «لِکُلِّ صَبَّارٍ شَکُورٍ» هم، صبار، صیغه مبالغه صبر است و سال های دفاع مقدس برای مردم ما مملو از صبر بود. از این جهت هفته دفاع مقدس را باید ایام‌الله دانست که یادآوری آن، حاوی ارزش ها و درس هایی برای امروز و آینده است. در این میان البته، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در قبال اسناد آن دوره وظیفه خطیری دارد زیرا اسناد حافظه ملی همه دوره ها ازجمله دفاع مقدس است.

او با توجه به اینکه یکپارچگی اسناد گردآوری شده کمک می کند محققان و حتی هنرمندان، نویسندگان و شاعران، بتوانند از آنها برای خلق آثار جدید در استمرار دفاع مقدس الهام بگیرند، یادآور شد: در مجموعه ما، 1550 پرونده بنیاد شهید و امور ایثارگران، 848 پرونده وزارت دفاع، 820 پرونده جهاد سازندگی و 623 پرونده مرکز اسناد انقلاب اسلامی وجود دارد که انتشار آنها، می تواند عظمت و مجد هشت سال جنگ تحمیلی را در جامعه متبلورتر سازد.

سپس، «یعقوب زُهدی»؛ فرمانده توپخانه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دوران دفاع مقدس سخن گفت. او اسناد دوران دفاع مقدس را سرشار از اسرار نظامی و امنیتی خواند و تصریح کرد: تصمیمات دفاعی کشور در یک سال و نیم پس از انقلاب به شکلی پیش رفت که نیروی نظامی کشور تضعیف شود. همچنین با توطئه آمریکا، شورش ها، اغتشاشات و خودمختاری‌طلبی‌ها رخ داد که همه توان ارتش درگیر شده بود. اما در این میان، اگر گفته شود که آغاز جنگ با غافلگیری همراه بود شاید چندان درست نباشد چون در یک سال و نیم تا آغاز جنگ، عراق در مرز با ایران در تحرک و حتی تجاوز بود. اما مسئولان دفاعی کشور در آن مقطع، تحلیل درستی نداشتند و فکر نمی کردند جنگ سراسری رخ دهد.

این فرمانده هشت سال جنگ تحمیلی، نتایج، دستاوردها و تجارب جنگ را برشمرد و گفت: نتیجه جنگ برای ما آن بود که به موفقیت ایران و ناکامی دشمن انجامید. درس‌ها و تجارب البته مثبت و منفی هستند و دستاورد آن شاید، امنیت امروز باشد. قدرت بازدارندگی و تسلیم ناپذیربودن ملت ایران، نیز از دیگر دستاوردهای دفاع مقدس بود.

سخنران دیگر، «امیرمحمد فهمیده»؛ جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس بود. او در صحبت های خود، رمز موفقیت در جنگ تحمیلی را قدرت ایمان و معنویت تشیع و همچنین مرجعیت به رهبری حضرت امام خمینی قلمداد کرد و ابراز داشت: اندیشه دفاعی امام، بهره گیری از نیروهای متخصص، متعهد و متدین بود و هشت سال جنگ تحمیلی، اوج تبلور  معنویت در تاریخ  است. در این میان، نقش امام به عنوان فرمانده کل قوا در بسیج همه آحاد جامعه و حفظ یکپارچگی و وحدت بسیار مهم است.

او اضافه کرد: از همان روز نخست جنگ، همه به دفاع از وطن برخواستند و این دفاع همه جانبه ترین دفاع عصر در برابر تجاوز بیگانه بود که حاصل آن هم، پیروزی مطلق ایران بود. ما اکنون هم در اوج اقتدار هستیم و شهادت، جزء جدایی ناپذیر فرهنگ ما شده است. چنانچه رخدادهای تروریستی اخیر در اهواز هم حاکی از آن است. زیرا هرچه ایران قدرتمندتر می شود، دشمنان بیشتر به تکاپو میافتند تا به مقابله برخیزند به سراغ جنگ اقتصادی و حتی تبلیغاتی می روند. با این حال هر برگ تاریخ دفاع مقدس به مانند طلا می ماند که لازم است سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان نهاد کشوری و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس به عنوان نهاد لشکری، همکاری مشترکی در راستای حفظ و انتشار این اسناد  داشته باشند.

گفتنی است در پایان این برنامه، از «فاطمه فِرسی»؛ فرزند شهید داود فِرسی، «حمید زمانی»؛ جانباز 70 درصد و «قربان نیازی»؛ رزمنده هشت سال دفاع مقدس تقدیر شد و از دو کتاب «الگوهای سازماندهی اسناد دفاع مقدس» و «تاریخ شفاهی اسیرداری» رونمایی شد.