برگزاری آیین بزرگداشت روز «اسناد ملی و میراث مکتوب»


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۲/۱۹ - ۱۶:۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۸/۲/۳ - ۱۰:۰:۴۱
برگزاری آیین بزرگداشت روز «اسناد ملی و میراث مکتوب»
صبح چهارشنبه، آیین بزرگداشت روز «اسناد ملی و میراث مکتوب»، در آرشیو ملی ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فریبرز خسروی؛ معاون پژوهش و منابع دیجیتال و سرپرست معاونت اسناد با اشاره به نقش سازمان‌های اسنادی، آرشیوها و کتابخانه‌ها در حوزه توسعه و پیشرفت جوامع گفت: در سطح جهانی می‌توان دانشگاه‌ها را به نسل‌های مختلفی تقسیم کرد. نسل اول دانشگاه‌های آموزش محوری هستند که تولیدگر مدرک‌اند و در حوزه‌های تخصصی نیز، آگاهی و دانش مختصری تولید می‌کنند. نسل دوم دانشگاه‌های پژوهش‌محور هستند و آموزش مبتنی بر پژوهش را دنبال می‌کنند. نسل سوم نیز دانشگاه‌های کارآفرین هستند؛ دانشگاه‌هایی نقاد و خلاق که جامعه را به سمت توسعه پایدار سوق می‌دهند.

او ادامه داد: موتور اصلی مدرسه و دانشگاه، کتابخانه و مراکز آرشیوی است. به ویژه وقتی در حوزه علوم انسانی سخن می‌گوییم. در این حوزه نیازی به آموزشگاه و کارگاه نیست. کارگاه اندیشه‌ورزی در حوزه علوم انسانی، کتابخانه‌ها و مراکز آرشیوی هستند. هرچه کتابخانه‌ها و مراکز آرشیوی بتوانند اطلاعات سره را از ناسره تشخیص دهند،‌ و با فراهم‌آوری، پردازش و اطلاع‌رسانی درست در خدمت نهادهای دانشگاهی قرار گیرند، در حوزه دانش نیز قوی‌تر خواهیم بود.

سرپرست معاونت اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خاطر نشان کرد: این سازمان به عنوان تنها متولی قانونی این امر، باید جریان انتقال اطلاعات از سایر سازمان‌ها به آرشیو ملی ایران را تسهیل نماید. به همین منظور، برای سازمانی که به صورت ذاتی و حاکمیتی بنا دارد تا حافظ آثار و اسناد باشد، تمهیداتی اندیشیده شده و امیدواریم در سال جدید که قرار است برنامه جامع اسناد در سطح ملی آغاز شود، بتوانیم زمینه‌ای را فراهم کنیم تا بدون پایمال شدن برخی ارزش‌ها و آثاری که به  دلیل سوء پردازش به دست محققان نرسیده است، اقدامات موثرتری را انجام دهیم.

همچنین اکبر ایرانی؛ مدیرعامل موسسه میراث مکتوب و عضو کمیته ملی حافظه جهانی با تبریک روز بزرگداشت شیخ کلینی و همچنین روز «اسناد ملی و میراث مکتوب»، گفت: فعالیت کتابخانه‌ها در جمع‌آوری و فهرست‌نویسی نسخ خطی؛ زمینه پژوهش را برای موسسات پژوهشی فراهم می‌کنند. البته هنوز بسیاری از نسخ خطی فهرست‌نویسی نشده‌اند و ما از موجودیت این نسخ اطلاعات چندانی نداریم. او با اشاره به اینکه ربع قرن از تاسیس موسسه میراث مکتوب گذشته است، اظهار کرد: در این 25 سال، در جهت احیای متون تلاش کردیم و در این مدت نیز 400 جلد از متون کهن را منتشر کرده‌ایم.

مدیرعامل موسسه میراث مکتوب با یاد کردن از ایرج افشار، محمد تقی دانش‌پژوه، آقابزرگ تهرانی، محدث ارموی و سایر کسانی که راه پژوهش را هموار کرده‌ند، خاطر نشان کرد: توانستیم علارغم فراز و نشیب‌های بسیار در حوزه فرهنگ، کارمان را ادامه داده و یک جریان یا نهضت میراث مکتوب و نسخ خطی در کشور ایجاد نماییم. او تاکید کرد: از رهگذر احیای متون و انتشار اسناد بهره‌برداری‌های زیادی در راه احقاق هویت تاریخی می‌توان انجام داد و با احیای متون تاریخی می‌توانیم تاریخ ادبیات و علم را نیز بازنگری کنیم.