نشست «خلیج فارس: فرصت‌ها، آسیب‌ها، رویکردها» برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۲/۱۱ - ۱۲:۵۷:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۲/۱۵ - ۸:۲۹:۲۹
نشست «خلیج فارس: فرصت‌ها، آسیب‌ها، رویکردها» برگزار شد
عصر دیروز نشست بینارشته‌ای "خلیج فارس: فرصت‌ها، آسیب‌ها، رویکردها" با حضور فرج‌الله احمدی، حسین قریب،‌ محمداسماعیل اسماعیلی جلودار،‌ عبدالمجید نادری و دبیر علمی آن سُرور خُراشادی به مناسبت روز ملی خلیج فارس در "موزه‌ی کتاب و میراث مستند ایران" برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، فرج‌الله احمدی عضو هیأت علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران از چشم‌اندازی تاریخی به اهمیت اقتصادی- تجاری منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای خلیج فارس پرداخت و با تأکید بر بهره‌گیری از تجربه تاریخی در خصوص کارکردهای منطقه و نیز بهره‌گیری از تجربه‌ی تاریخی اداره بنادر و جزایر خلیج فارس، رویکردهای مناسب برای اعاده‌ی نقش تاریخی خلیج فارس و تأثیرگذاری آن بر اقتصاد کشور و تحقق منافع ملی را برشمرد.

پس از آن، حسین قریب عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه دفاع ملی،‌ از دریچه علم سیاست به اهمیت استراتژیکی منطقه خلیج فارس و مزایای اقتصادی آن پرداخت و از تنگناها و سیاست‌های فرصت‌سوزی که مانع دستیابی به قدرت اقتصادی،‌ موفقیت در اشتغال‌زایی و درآمدهای ارزی شده است،‌ سخن گفت. او ریشه اصلی کاستی‌های عدم توانایی تبدیل اهمیت به قدرت در خلیج فارس را در بی‌توجهی به اقتصاد دریا دانست و بر این نکته اذعان داشت که خلیج فارس نتوانسته مسیر عبور از اهمیت به قدرت را طی نماید.

محمداسماعیل اسماعیلی جلودار عضو هیأت علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران نیز با تکیه بر منابع اسنادی و شواهد باستان‌شناختی منقول و غیر منقول و پژوهش‌های بینارشته‌ای چون مطالعات آزمایشگاهی بر روی آثار،‌ گذشته‌ی پرافتخار پهنه‌ی فرهنگی ایران و دیرینگی نام پرشکوه خلیج فارس را به تصویر کشید. او با گلایه از بی‌توجهی مسئولان نسبت به سایت‌های باستانی منطقه به عنوان میراث ارزشمند ملی و عدم حراست و حفاظت آن‌ها، از تخریب اسفناک و روزافزون بنادر شاخص خلیج فارس که شهرت جهانی دارند،‌ خبر داد و در پایان، تهدیدات و فرصت‌های پیرامون محوطه‌های باستانی را از جنبه‌های مدیریتی و توسعه‌ای برشمرد.

همچنین عبدالمجید نادری عضو هیأت علمی گروه علوم غیر زیستی پژوهشگاه ملی اقیانوس‌شناسی و علوم جوی، با تأکید بر شرایط طبیعی منطقه از دیرباز تاکنون و شرح ویژگی‌های زمین‌شناسی،‌ اقیانوس‌شناسی و هواشناسی به تأثیر آن‍ها بر شکل‌گیری تمدن‌ها، تحولات تاریخی منطقه و سرنوشت کشورهای ناحیه پرداخت.

محمد عباسپور؛ فرماندار سابق جزایر سه‌گانه، نیز طی سخنانی به ماهیت ایرانی نامگذاری این جزایر در تاریخ و عصر حاضر اشاره کرد و توضیحاتی در خصوص اسناد اکاذیب بریتانیا و شیوخ برای جداسازی جزایر چهارگانه از ایران و هجوم نرم به منافع ملی در خلیج فارس ارائه کرد.

گفتی است در انتهای این نشست، شماری از اسناد ملی و نسخ خطی مرتبط با این مناسبت در "موزه‌ی کتاب و میراث مستند ایران" رونمایی شد.