برگزاری نشست «نوروز و نگاره ¬های جمشید در شاهنامه»


تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۱۲/۱۵ - ۱۳:۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۲/۹ - ۹:۲۲:۵۷
برگزاری نشست «نوروز و نگاره ¬های جمشید در شاهنامه»
نشست «نوروز و نگاره ­های جمشید در شاهنامه» در موزه کتاب و میراث مستند ایران برگزار شد.

نشست «نوروز و نگاره­های جمشید در شاهنامه» در موزه کتاب و میراث مستند ایران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مصادف با بازگشایی نمایشگاه نوروز که در آن گزیده­ای از منابع نفیس و ارزشمند سازمان اسناد و کتابخانه­ ملی به نمایش گذاشته شده است، نشست «نوروز و نگاره­های جمشید در شاهنامه» با حضور سید عبدالمجید شریف­زاده، رئیس پژوهشکده هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد.

شریف‌زاده در این نشست به نوروز و مهرگان به عنوان دو جشن بزرگ ایرانیان اشاره کرد و گفت: امروزه از مهرگان فقط خاطره­ای دور باقی مانده است که گهگاه در مناطقی از کشور به صورت جشن فصلی گندم و خرمن ظاهر می­شود؛ بی­آن­که عظمت اصلی آن یادآور شود. اما نوروز، همچنان در میان مردمان این سرزمین پایدار است.

او با تاکید بر اینکه خلفای عباسی نوروز را بسیار گرامی می­داشتند تصریح کرد: آنان نوروز را ارج بیکران می­نهادند. شکوه نوروز در دوره­ی عباسیان به ویژه دوران هارون و مأمون یادآور شکوه نوروز در دوره­ی ساسانیان است.

او در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: آمدن نوروز را در نوروزنامه­ منتسب به خیام و آثارالباقیه­ی ابوریحان بیرونی به جمشید پادشاه اسطوره­ای ایران نسبت می­دهند. در کهن­ترین اشارات موجود در ایران،‌ نوروز را به جمشید نسبت داده­اند که شرح آن در شاهنامه آمده است. چنان­که جمشید با خورشید ارتباط دارد،‌ نوروز نیز همین ارتباط با خورشید را یادآور می­شود.

او ادامه داد: شاید به همین دلیل در تخت جمشید که در آن مراسم نوروز برگزار می­شد، نقش برجسته‌های پلکان­های آپادانا مزین به صحنه­ی ویژه­ی نبرد شیر و گاو است. احتمالاً شیر در آیین مهر مظهر زمینی مهر و خورشید است.

رئیس پژوهشکده هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با اشاره به کار جمشید در سامان دادن به طبقات اجتماعی بیان کرد: این کار او را ایجاد نوعی نظم پس از آشوب و نابسامانی می‌توان تلقی کرد؛ چراکه در شاهنامه ایجاد طبقات اجتماعی به جمشید نسبت داده شده است.

او همچنین گفت: فردوسی ماجرای مربوط به نوروز را درست زمانی روایت می­کند که جمشید پایگاه هر کسی را تعیین کرده و دست به آبادانی،‌ کشورگشایی و ایجاد نظم بیش­تر زده است.

لازم به ذکر است شریف‌زاده در بخش پایانی سخنان خود به مقایسه دو شاهنامه بایسنقری و شاهنامه شاه طهماسب و نگاره­های مربوط به بر تخت نشستن جمشید در این دو شاهنامه پرداخت.

گفتنی است در انتهای این نشست که در موزه کتاب و میراث مستند ایران واقع در ساختمان کتابخانه ملی برگزار شد، حاضران از نمایشگاه نوروزی بازدید کردند.