نمایشگاه " از دریای ایثار تا عرصه پیکار، نگاهی به پارالمپیک ایران در گذر زمان "


تاریخ انتشار: ۱۵۵/۱/-۲۶۸ - ۷:۱۱:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۷/۹ - ۱۴:۴۲:۸
نمایشگاه
در سال 1363 تیم ملی جانبازان و معلولین جمهوری اسلامی در رشته دو و میدانی با شرکت در مسابقات جهانی صاحب مدال های طلا و نقره و برنز شد

تاریخچه حضور ایران در پارالمپیک :

سر لودویگ گاتمن (Sir Ludwig Guttmann) در سال 1948، مسابقاتی را بین معلولین آسیب‌ های نخاعی جنگ جهانی دوم در شهر استوک مندویل انگلستان سازماندهی کرد. 4سال بعد ورزشکاران معلول هلند نیز در این بازی‌ها شرکت کردند و یک جنبش بین‌المللی شکل گرفت. بازی‌ های المپیک معلولین برای اولین‌ بار در سال 1960 در رم برگزار شد که امروزه آن را پارالمپیک (Paralympic) می‌نامند.

در بازی‌های 1976 تورنتو دیگر گروه‌های معلولین نیز اضافه شدند و ایده ادغام گروه‌ های مختلف معلولین در مسابقات بین‌ المللی مطرح گردید. در همین سال اولین دوره بازی‌ های زمستانی پارالمپیک نیز در سوئد برگزار شد. امروزه بازی‌ های پارالمپیک مهمترین رویداد ورزشی معلولین محسوب می‌شود و 6 گروه گوناگون معلولین در آن حضور می‌یابند. دراین بازی‌ ها عملکرد موفقیت‌ آمیز معلولین مورد تأکید قرارمی‌گیرد نه معلولیت آنها.

این نهضت از بدو تولد تاکنون رشد چشمگیری داشته است. تعداد ورزشکاران شرکت کننده از 400 نفر از 23 کشور در سال 1960 به 3806 ورزشکار از 136 کشور جهان در سال 2004 افزایش یافته است.بازی‌های پارالمپیک همیشه در سال بازی‌های المپیک برگزار می‌شود. از بازی های 1988 سئول و بازی‌ های زمستانی 1992 در Albertville تا کنون بازی‌های المپیک و پارالمپیک در یک محل برگزار شده‌اند.

فدراسیون ورزش‌های جانبازان و معلولین تا پیش از انقلاب اسلامی، به صورت کمیته‌ای غیرفعال زیرنظر فدراسیون پزشکی بود. پس از انقلاب اسلامی، در اواخر سال 1358 فدراسیون ورزش‌های معلولین تاسیس گردید. با آغاز جنگ تحمیلی در سال 1359 و نیل بخشی از رزمندگان به فیض جانبازی روز به روز به آمار ورزشکاران این رشته افزوده شد که این نقطه عطفی در تاریخ فدراسیون محسوب می‌گردد.

در سال 1363 تیم ملی جانبازان و معلولین جمهوری اسلامی در رشته دو و میدانی با شرکت در مسابقات جهانی صاحب مدال های طلا و نقره و برنز شد و همچنین حضور اولین‌بار تیم والیبال نشسته کشورمان در مسابقات جهانی والیبال نشسته نروژ و کسب مقام قهرمانی جهان باعث جذب هزاران جانباز و معلول گردید.

اولین حضور گسترده تیم‌های ورزشی افراد جانباز و معلول کشورمان در بازی‌های پارالمپیک سئول با حضور موفق تیم‌های مختلف ورزشی مخصوصا والیبال‌ نشسته و دوومیدانی همراه بود. از سال 68 تا 79 فعالیت فدراسیون با برنامه‌ های مدون و برگزاری جشنواره‌های فرهنگی– ورزشی دگرگونی خاصی یافت و شرکت موفق در 3 پارالمپیک بارسلون، آتلانتا و سیدنی توانست جایگاه مناسبی در ورزش جانبازان و معلولین کشورمان و جهان کسب کند.

در سال 1379 دو رویداد مهم، مستقل شدن فدراسیون نابینایان و تشکیل کمیته پارالمپیک از نقاط عطف دیگر تاریخ ورزش جانبازان و معلولین محسوب می‌گردد .در حال حاضر ورزش جانبازان و معلولین در بیش از 15 رشته ورزشی فعالیت می‌کند.

مصوب جلسه 612 مورخ 1392/11/1 شورای فرهنگ، به پیشنهاد وزارت ورزش و جوانان و کمیته ملی پارالمپیک، روز 24 مهرماه به عنوان «روز ملی پارالمپیک» مطرح و به تصویب رسید.

دکتر حسن روحانی، رئيس جمهور نيز تیيد کردند تا از سال 1394 هرساله 24 مهر ماه به عنوان روز ملی پارالمپيک در تقويم رسمی کشور قرار گيرد.
سازمان اسناد و کتابخانه ملي یران بر خود وظيفه دانست به منظور پاسداشت ارزش ها و دلاوری های معلولين، جانبازان ميهنمان نمیشگاهی از حضور ورزشکاران در دوره هی مختلف پارالمپيک برگزار کند. این نمیشگاه از تاريخ 10-17 آبان ماه 1394در آب نمی کتابخانه ملی برپاست.