کتاب دار دین تجربه جهانی ، نیاز داخلی


تاریخ انتشار: ۱۳۹۶/۸/۱۷ - ۷:۳۹:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۸/۲۱ - ۶:۱۷:۲۴
کتاب دار دین تجربه جهانی ، نیاز داخلی
سخنران نشست : رضا خانی پور ، مرتضی رزم آرا / مهر 1393
نشست تخصصی با عنوان «كتابدار دین: تجربه جهانی، نیاز داخلی» با سخنرانی دكتر رضا خانی پور و دكتر مرتضی رزم آرا در تاریخ 93/7/5 برگزار شد،
در این نشست ابتدا دكتر خانی پور، عضو هیئت علمی سازمان اسناد و كتابخانه ملی بیان داشت: نقش كتابداران در توسعه مباحث دینی و تدقیق در شعبه های دین پژوهی نقشی پراهمیت و بی بدیل است. ما در این حیطه مهم درچند بخش می توانیم مباحث را در نظر بگیریم كه می توان آن را به مباحثی نظیر پژوهش های بنیادی، پژوهش های كاربردی، بومی سازی، سواداطلاعاتی، ارتباطات بین المللی، مجموعه سازی و بحث اطلاع رسانی تقسیم كرد. وی با توضیح هر كدام از مباحث یاد شده، تصریح كرد: پتانسیل موجود در كشور ما بین افراد و اندیشمندان، بسیار زیاد است ولی مشكل این است كه تاكنون در عرصه تخصص گرایی، نگاه سیستمی نداشته و هدف مشخصی را دنبال نكرده ایم. همین نگاه باعث شده است كه در زمینه مسائل مهمی مثل كتابداری دین، خیلی جدی كار نكنیم. خانی پور در این زمینه از انجمن ATLA  به عنوان الگو یاد كرد. ایشان در تشریح فعالیت های انجمن  ATLA بیان داشت: این انجمن در واقع مخفف "انجمن كتابداران دین در آمریكا" است كه حدود هفتاد سال قدمت دارد و ما می توانیم با الگوگیری از این انجمن، نسبت به تشكیل انجمن كتابداری دین در كشور اقدام كنیم. دكتر خانی پور در پایان فراهم آوری منابع كتابی و غیركتابی، سازماندهی و فهرست نویسی تخصصی، مرجع شناسی و اطلاع رسانی، ایفای نقش در نشریات تخصصی دینی، ارتباط با كتابخانه ها و مراكز دینی و كتابخانه های حوزوی و نظایر آن را از جمله مزایای تشكیل این انجمن دانست.
سخنران دیگر این نشست دكتر رزم آرا، فارغ التحصیل الهیات و نیز زبان شناسی که در حال حاضر در گروه پژوهش ایران شناسی و اسلام شناسی فعالیت دارد، گفت: انجمن كتابدار دین آمریكا شصت و هشت سال قبل با هدف تخصص گرایی در حیطه پژوهش های مرتبط تشكیل شد و پیش از آن دانشکده های الهیات در این زمینه پیشگام و مرجع بودند. رزم آرا با بیان اینكه كتابدار دین می تواند به پژوهش های دینی رونق دهد گفت: در آمریكا به صورت میان رشته ای كتابداری را به دین پیوند زدند و حوزه ای جدید به وجود آوردند. این كار باعث درخشش در حوزه پژوهش های دین می شود.  سپس در ادامه عنوان کرد که با توجه به الگوی انجمن کتاب داران دین آمریکا می توان انجمن كتابداران دین ایران  را تشکیل داد و علامت اختصاری آن را «اَکدا» انتخاب کرد. وی با نشان دادن رتبه ایران در زمینه پژوهش های دینی تصریح كرد: متأسفانه چنان كه مشاهده می كنید در عرصه پژوهش های دینی رتبه ایران رتبه خوبی نیست و ای بسا وجود كتابداران دینی كه آشنا با مباحث دین باشند، می توانست رتبه ما را خصوصاْ در ارتباط با فعالیت های اسلام شناسی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ارتقاء دهد.