اولین کنفرانس خبری دکتر اسحاق صلاحی برگزار شد


تاریخ انتشار: ۱۳۹۰/۵/۳ - ۱۹:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۹:۱۹:۱۲
اولین کنفرانس خبری دکتر اسحاق صلاحی برگزار شد
    دكتر اسحاق صلاحي - رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي -  از داير شدن شيفت شب اين سازمان بعد از ماه مبارك رمضان و تا پيش از مهر ماه خبر داد.
    صلاحي كه در اولين نشست خبري خود با خبرنگاران رسانه­هاي جمعي سخن مي­گفت در ابتدا با اشاره به بيانات اخير مقام معظم رهبري درباره وضعيت كتابخواني و آمار مطالعه در كشور گفت: همانطور كه ايشان تأكيد داشتند، هيچ چيز جايگزين كتاب نمي‌شود و براي ترويج كتابخواني نيز همه مسئول هستند، پس ضروري است حركتي جديد و فراگير در سازمان‌هاي متولي اين بحث و با رويكرد جديد آغاز شود.
    وي افزود: نكته مهم ديگري كه مقام معظم رهبري به آن اشاره داشتند، اين بود كه سهم كتاب در سبد كالاي مصرفي خانوارها الان پائين است و اين قابل قبول نيست. پس بايد همه تلاش كنيم اين سهم افزايش يابد. ايشان همچنين تأكيد داشتند كه نهادها وسازمان‌هاي متولي امر كتاب موظف نيستند هر كتابي را كه چاپ شد در دسترس عموم قرار دهند؛ اين يعني اين كه هر كتابي مفيد نيست و يا هر كتابي غيرمضر نيست.
    رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران بر پيگيري مطالبات رهبري توسط سازمان متبوعش تأكيد كرد و از تشكيل كميته نظريه­پردازي كتابداري و اطلاع­رساني با رويكرد جديد در اين سازمان در همين راستا خبر داد.
    صلاحي در ادامه با بيان اين كه « امروز در سازمان اسناد و كتابخانه ملي نگاه جديدي به كتابداري و آرشيو ملي حاكم شده است » به انتقاد از حاكم شدن رويكردهاي غربي در اين زمينه تاكنون در كشور پرداخت و افزود: شاخص‌ها و استانداردهايي كه تاكنون در زمينه كتابداري و آرشيو اسناد در ايران و كشورهاي منطقه وجود داشته، وارداتي و عمدتاً برگرفته از غرب بوده است.
    رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران سپس گفت: برخي معتقدند اينها وحي منزل است، ولي رويكرد سازمان ما امروز اين نيست و همه تلاشمان اين است كه الگوها، استانداردها و شاخص‌هايي را كه چه در عرصه كتابداري و چه در زمينه اسناد متداول شده است، با رويكرد جديد تغيير دهيم.
    صلاحي اضافه كرد: اگر اين كار نتيجه بدهد، قطعاً ايران مي‌تواند به الگويي براي ديگر كشورها تبديل شود و كرسي نظريه‌پردازي كتابداري و اطلاع‌رساني هم با اين رويكرد ايجاد شده است.
    وي رويكرد سازمان متبوعش را در عرصه تقابل با ترفندهاي دشمنان، فرهنگي دانست و افزود: تا پيش از اين پارادايم‌هاي حاكم بر قدرت توجهشان بيشتر به عوامل فيزيكي ونظامي بود، اما امروز دشمن به مقوله فرهنگ توجه كرده است و هر جايي كه نتوانسته باشد از طريق نظامي در آن نفوذ كند از راه فرهنگ وارد شده است.
    رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران تأكيد كرد: بدترين نوع دفاع اين است كه ما در زمين خود با الگو و مدل دشمن مبارزه كنيم هر كس اين گونه عمل كند بازنده است.
    صلاحي در ادامه با اشاره به رياست سازمان متبوعش در اجلاس «سواربيكا» گفت: مي‌توانيم بخشي از الگوي مد­نظرمان را از طريق ظرفيت‌هايي كه در اين قبيل تشكل‌ها هست، اجرايي كنيم و به ديگر كشورهاي اسلامي هم تعميم دهيم. در اين راستا نيز تاكنون با سفير چندين كشور خارجي رايزني‌هايي داشته‌ايم.
    رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران در بخش ديگري از سخنانش با انتقاد از انتشار برخي آمارهاي به گفته او خلاف واقع و البته مرتبط با اين سازمان در برخي رسانه­ها در تصحيح آنها گفت: در حال حاضر در حوزه كتابخانه 2 ميليون و 300 هزار نسخه كتاب، 2 ميليون نسخه نشريه و يك ميليون منبع غيركتابي ( جمعاً 5 ميليون و 300هزار منبع ) در كتابخانه ملي وجود دارد و از اين نظر در منطقه رتبه نخست را دراختيار داريم.
    وي افزود: در حوزه اسناد هم 227 ميليون و 500 هزار برگ سند در ساختمان گنجينه اسناد نگهداري مي‌شود كه 25 ميليون و 510 هزار برگ آن در دسترس محققين و پژوهشگران است و مي‌توانند از طريق نرم‌افزار «رسا» از آن استفاده كنند.
   به گفته صلاحي همچنين 85 ميليون برگ سند از سازمان‌ها و نهادهاي كشور و 117ميليون برگ غيرسازماني هم به صورت اماني در اختيار سازمان اسناد و كتابخانه ملي است.
    رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران همچنين درباره انتشار آثار مؤلفان درفضاي مجازي اين سازمان اضافه كرد: بر اساس قانون موجود هر كتابي كه 30 سال از فوت مؤلفش بگذرد، مي‌توانيم متن آن را به صورت الكترونيك در اختيار افراد بگذاريم؛ مگر آنكه خود مؤلف رضايت بدهد تا اين كار پيش از سپري شدن اين زمان انجام شود، در حوزه اسناد هم بايد 40 سال از فوت صاحب آن بگذرد و تازه بعد از گذشت اين مدت هم بايد شوراي اسناد سازمان اجازه دهد كه اين اثر در دسترس عموم قرار گيرد.
    وي در ادامه 4 خبر تازه داد؛ 1- ساعت خدمات­رساني تالارهاي سازمان اسناد و كتابخانه ملي براي مراجعه بازديدكنندگان از 9 شب به 10 شب افزايش يافت. 2- ساعت خدمات­رساني اين سازمان براي مراجعين در ماه رمضان برخلاف سنوات گذشته هيچ تفاوتي با ديگر ايام نخواهد داشت و تا ساعت 22 است. 3- بعد از ماه مبارك رمضان و تا پيش ازمهر ماه كتابخانه ملي شبانه‌روزي مي‌شود و شيفت شب آن از 12 شب تا 8 صبح داير خواهد شد. 4- امشب در شيراز و در مركز اسناد و كتابخانه ملي استان فارس از اولين نقاشي كمال‌الملك با نام «نقاش‌باشي» ( لقبي كه ناصرالدين شاه به او داد ) پرده‌برداري خواهد شد.