در کتابخانه ملی ایران برگزار شد" آیین نکوداشت ثبت جهانی دو میراث مستند ایران"


تاریخ انتشار: ۱۳۹۰/۵/۷ - ۱۹:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۹:۱۸:۵۴
در کتابخانه ملی ایران برگزار شد
  آيين نكوداشت ثبت دو اثر "التفهيم" از ابوريحان بيروني و مجموعه "پنج گنج" از نظامي، با حضور رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي، دبيركل كميسيون ملي يونسكو و جمعي از اصحاب فرهنگي كشور صبح امروز و درمحل كتابخانه ملي برگزار شد.
    در ابتداي اين مراسم دكتر اسحاق صلاحي رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران و رياست كميته ملي حافظه جهاني- در سخناني، با بيان اين كه ثبت اين دو اثر گرانمايه افتخاري بزرگ براي ايران است گفت: از سال 84 تاكنون ثبت جهاني پنج اثر به انجام رسيده كه در اين مسير زحمات بسياري كشيده شده است. با وجود اين كه امروز بخشي از شاخص­ها براي به ثبت رسيدن آثار يك كشور در حافظه جهاني ساختگي است.
    صلاحي با بيان اين نكته كه يكي از مأموريت­هاي اين سازمان ثبت جهاني ميراث اين مرزوبوم است به پيامدهاي بعد از ثبت جهاني شدن اين آثار در سازمان ملل اشاره كرد و گفت: امروز با به ثبت رسيدن اين آثار، امكان دسترسي جهاني به اين اسناد، براي كليه علاقمندان و پژوهشگران در سراسر جهان فراهم شده و ضمن ماندگار شدن جهاني اين آثار، از اين پس مسئوليت حفاظت و حراست از ميراث بر دوش تمامي كشورها خواهد بود تا پل ارتباطي مؤثري ميان نسل­هاي گذشته و آينده باشيم.
    رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي همچنين خواستار همكاري و تعامل نزديك تمامي سازمان­ها و نهادهاي استاني، در تلاش براي جمع­آوري و شناسايي و در اختيار قرار دادن اسناد مهم شد و گفت: به دنبال اين هستيم كه بخشي از فعاليت­هاي كميته ملي حافظه جهاني را به استان­ها واگذار كنيم و ايران را به عنوان محور برنامه­هاي ثبت جهاني در منطقه و حتي در آسيا معرفي كنيم.
     وي همچنين اشاره كرد با رايزني­هاي انجام شده ايران در نشست شوراي مشورتي ثبت آثار در يونسكو در سال 2013 شركت خواهد داشت و با تلاش هاي بعمل آمده، موافقت اين سازمان براي حضور دائم كارشناسان و متخصصين ايران در اين كميته مشورتي نيز جلب شده است، كه اميدواريم با حضور فعال در اين كميته، ضمن انتقال تجربيات، زمينه تسهيل در ثبت جهاني ساير آثار كشورمان نيز فراهم شود.
    در ادامه اين مراسم، محمدرضا سعيدآبادي دبير كل كميسيون ملي يونسكو- در سخناني به اهداف اين سازمان در به ثبت رساندن آثار مكتوب كشورها در حافظه جهاني پرداخت و گفت: ويژگي­هايي كه يونسكو به دنبال آن است حفاظت و نگهداري از اين آثار، فراهم كردن امكان دسترسي به آنها و آگاهي بخشي و جلب توجه به اهميت اين ميراث جهاني و چگونگي تأثير آنها بر تمدن جهاني است.
    وي در ادامه از تلاش­هاي كشورمان براي برگزاري اجلاس شوراي بين­الدولي ميراث مستند و حافظه جهاني به ميزباني ايران خبر داد و گفت: در صورت برگزاري اين اجلاس، سطح كار كميته ملي با مشورت اعضاي شوراي مشورتي يونسكو و بهره­مندي از تجارب آنها، ارتقا خواهد يافت.
    سعيدآبادي با اشاره به مصوب شدن برگزاري جايزه فردوسي در حوزه ميراث مكتوب، ابراز اميدواري كرد در آينده نزديك با مرتفع شدن پاره­اي از مشكلات، شاهد برگزاري دومين جايزه جهاني ايران در يونسكو ( بعد از جايزه جهاني ابن سينا در حوزه اخلاق، علم و فناوري ) باشيم.
    دبير كل كميسيون ملي يونسكو همچنين از مسئولان كميته ملي حافظه جهاني خواست تا ميراث شنيداري و ديداري ايران را نيز مورد رصد قرار دهند تا در زمينه ثبت اين آثار نيز گام­هاي مؤثري برداشته شود.
    وي افزود: ثبت يك اثر در حافظه جهاني پايان يك راه نيست، بلكه آغاز فرايندي براي حفاظت از ميراث مكتوب و انتقال آن به نسل­هاي آينده است.
    در ادامه مراسم دكتر محمد باقري در مورد كتاب " التفهيم" ابوريحان بيروني و دكتر بهروز ثروتيان نيز درباره "اهميت پنج گنج نظامي و جايگاه آن در ميان آثار ادبي كهن" سخنراني كردند.
    در انتهاي مراسم نيز از دست­اندركاران پروژه به ثبت رسيدن اين آثار در حافظه جهاني تقدير و تشكر به عمل آمد.