گفتمان امام موسی صدر گفتمانی انسانی است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۰/۸/۱۶ - ۲۰:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۸:۴۷:۴۹
گفتمان امام موسی صدر گفتمانی انسانی است
استاد مركز مطالعات استراتژيك خاورميانه در سمينار "امام موسي صدر، فرزند ايران، مسيح لبنان" رويكرد ايشان را انسان محور دانست.
به گزارش سازمان اسناد و كتابخانه ملي ج.ا.ا، سمينار علمي"امام موسي صدر، فرزند ايران، مسيح لبنان" امروز صبح (سه شنبه 17 آبان) در مركز همايش هاي سازمان برگزار شد.
در اين نشست كه با حضور دكتر اسحق صلاحي رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، دكتر محمد علي مهتدي استاد مركز مطالعات استراتژيك خاورميانه و حورا صدر فرزند امام موسي صدر و رئيس موسسه فرهنگي تحقيقاتي امام موسي صدر برگزار شد، گزارشي از وضعيت امام موسي صدر، تحليل شخصيت و زندگي وي و تاثيرات ايشان در تحولات لبنان و منطقه خاورميانه، پرداخته شد.

رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران در اين مراسم، تجليل از مقام بزرگاني كه رنج دوري از وطن، مهاجرت و مجاهدت را براي پيروزي بر استكبار و استثمار به جان خريدند را يك تكليف دانست و گفت: هيچ قيام و خروشي بر عليه استكبار جز با حركت مستقيم روحانيون اتفاق نيافتاده است كه اين موضوع با تورق تاريخ كاملاً مشخص است.
وي با اشاره به انساب امام موسي صدر و جايگاه مرجعيت ايشان در شيعه، ادامه داد: وي از ارادتمندان امام و هم نسلان شهيد بهشتي و دكتر چمران بودند كه پس از فوت مرجعيت شيعه لبنان، به عنوان "ناجي لبنان"، از جايگاه ويژه اي برخوردار مي شوند.
دكتر صلاحي از توجه ويژه امام موسي صدر به كتابخانه ها اشاره كرد و گفت: در كتاب "روايت عشق" استاد عطاردي نقل مي شود كه در ديدار با امام موسي صدر، ايشان از استاد عطاردي مسئوليت كتابخانه مركزي در بيروت را خواستار مي شوند كه نشان دهنده توجه امام موسي صدر به اين محل مهم فرهنگي در مركز سياسي لبنان است.
وي در پايان اظهار اميدواري كرد: با توجه به رايزني هاي جمهوري اسلامي ايران با شوراي انتقالي ليبي خبرهاي خوبي از امام موسي صدر داشته باشيم و جهان اسلام از بركات وجودي ايشان بهره مند شوند.
در اين مراسم دكتر مهتدي نيز در سخناني در تحليل شخصيت امام موسي صدر گفت: وي به جامعه اي در جنوب لبنان وارد شد كه جامعه تشيع هيچ تشكيلاتي نداشت و از حمايت و پايگاه خارجي مانند ديگر فرقه هاي لبنان بهره مند نبود.
وي ادامه داد: امام موسي صدر به سازماندهي تشكيلات براي شيعيان لبنان اقدام مي كند و حمايت سازمان هاي سياسي، اقتصادي و مذهبي را به كار مي گيرد. مركز مطالعات، خيريه ، مجلس اعلاي شيعيان لبنان را براي دفاع از حقوق شيعيان و جنبش عمل را براي مقاومت مناطق شيعه نشين لبنان در برابر اسرائيل راه اندازي مي كند.
مهتدي با اشاره به انساني بودن گفتمان امام موسي صدر افزود: وي هيچ گاه از گفتمان هاي فرقه اي استفاده نكرد. در بيانيه هاي ايشان نشاني از فرقه گرايي ديده نمي شود، بلكه رويكردي انسان محور داشت، انسان مومني كه مي توانست هر مذهبي داشته باشد و راه خدا و پيامبران را ادامه مي دهد.
وي به نفوذ و تاثيرگذاري شخصيت جذاب امام موسي صدر اشاره كرد و گفت: از همه مساجد، كليساها، مجامع رسمي سني و مدارس لبنان از ايشان براي سخنراني دعوت مي كردند. زنان مسيحي از ايشان به مسيحي كه ظهور آن وعده داده شده است، ياد مي كردند و عباي ايشان را متبرك مي دانستند.
مهتدي افزود: امام موسي صدر عصاره همه مجاهدت ها و تلاش هاي فكري، فقهي و مبارزاتي بود كه پس از قرن ها در لبنان ظهور كرد و به گفته آيت الله موسوي اردبيلي 50 سال جلوتر از زمان خويش را مي ديد و در جهت آن حركت مي كرد.
همچنين در اين سمينار كتاب 2 جلدي " سيره و سرگذشت امام موسي صدر" معرفي شد. جلد اول از "دوران قديم تا 1975" زمان شروع جنگ داخلي لبنان و جلد دوم از "سال 1975 تا 1978" زمان ربوده شدن امام موسي صدر است.
امام موسي صدر در سال 1978 با دعوت رسمي به ليبي سفر و با قذافي ديدار كرد و بعد از آن زمان ناپديد شده است. پس از سقوط ديكتاتور ليبي تلاش هاي مجامع لبنان و جموري اسلامي ايران براي پي گيري وضعيت وي آغاز شده است.