دکتر فدایی: هدف همایش مبانی نظری و فلسفه کتابداری شناسایی این رشته علمی به جامعه است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۰/۸/۲۰ - ۲۰:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۸:۴۶:۲۱
دکتر فدایی: هدف همایش مبانی نظری و فلسفه کتابداری شناسایی این رشته علمی به جامعه است

اشاره:

دكتر غلامرضا فدايي، مديرگروه كتابداري و اطلاع رساني دانشگاه تهران و دبير نخستين همايش ملي مباني نظري و فلسفه علم كتابداري و اطلاع رساني و داراي سوابق درخشان در اين حيطه است. ايشان داراي مقالات متعدد در نشريات علمي داخلي و خارجي است و تاكنون بسياري از پايان نامه ها و رساله هاي مقطع كارشناسي ارشد و دكترا با هدايت ايشان به انجام رسيده. برگزاري همايش ملي مباني نظري و فلسفه كتابداري ما را برآن داشت تا يك روز قبل از برگزاري اين همايش ابعاد ديگري از آن را در مصاحبه با دكتر فدايي بكاويم و سوالاتي در اين باره از ايشان بپرسيم. خوشبختانه ايشان نيز با سعه صدر پاسخگوي سوالات ما بودند. لازم به ذكر است اطلاع رساني درباره اين همايش پيش از اين بطور متعدد و در قالب اخبار از طريق روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي صورت گرفته و اين مصاحبه براي پاسخ دهي به برخي ناگفته هاي همايش براي مخاطبان گرامي سازمان اسناد و كتابخانه ملي تهيه شده است.
 
 
 
آقاي دكتر! ضمن تشكر از فرصتي كه در اختيار روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي قرار داديد،اگر ممكن است از ضرورت و چرايي برگزاري اين همايش براي ما بفرماييد؟
بسم الله الرحمن الرحيم. با تشكر از روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي و اهميتي كه براي اين مقوله قائل شده. بايد عرض كنم كه جرقه برگزاري اين همايش وقتي در ذهن بنده و دوستان همكار زده شد كه قرار بود جلسه اي در سازمان اسناد و كتابخانه ملي درباره ايجاد كرسي هاي نظريه پردازي در حيطه علم كتابداري و اطلاع رساني برگزار گردد و جالب اينجا بود كه براي بسياري اين امر مجهول بود.
 
يعني براي همكاران متخصص شما نيز اين مسئله شناخته شده نبود؟
چرا، همكاران ما پيگير اين مسئله از گذشته بوده اند ولي احساس كرديم كه براي عامه جامعه و بسياري از افراد كتابداري خيلي شناخته شده نيست. بنابراين تصميم بر برگزاري يك همايش ملي گرفته شد.
 
اين تصميم به چه تاريخي بازمي گردد؟
اين همايش قراربود سال گذشته برگزار شود ولي به دليل تغيير رئيس سازمان اسناد و كابخانه ملي به امسال موكول شد و خوشبختانه با پيگيري هاي رئيس محترم سازمان اسناد و كتابخانه ملي جناب آقاي دكتر صلاحي اين همايش فردا 22 آبان برگزار مي شود.
 
استقبال از همايش گونه بود؟
بايد عرض كنم كه اعضاي هيات علمي طي جلسات متعدد به بررسي مقالات پرداختند و اصلا انتظار نداشتيم كه با توجه به تازگي موضوع اين همه مقاله به دست ما برسد. تعداد قابل توجهي چكيده نيزبه دست ما رسيد كه فوق تصور ما بود.
 
 نظرتان در مورد اطلاع رساني اين همايش چيست؟
به غير از چند سايت و نشريه و روابط عمومي هاي برگزار كننده از اطلاع رساني رضايت نداريم. به نظرم هنوز خيلي ها مطلع نيستند كه چنين همايشي برگزار خواهد شد. حتي اين اواخر كساني بودند كه مرا مي ديددند و مي گفتند مگر اين همايش لغو نشده؟!
 
ولي روابط عمومي سازمان از ابتدا پيگير اين مسئله بود
بله عرض كردم برخي از نشريات و روابط عمومي ها مثل روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي پوشش خوبي داشتند.
 
اگر ممكن است از كميت و كيفيت مقالات بفرماييد
بله، بعد از فراخوان، تعداد 110 چكيده به دبيرخانه همايش رسيد كه بعد از آن درخواست اصل مقالات از نويسندگان صورت گرفت كه تعداد 63 مقاله تمام متن به دبيرخانه ارسال شد و توسط داوران محترم بررسي شد و از اين تعداد 15 مقاله براي ارائه شفاهي و 11مقاله نيز به صورت پوستر انتخاب گرديد.
 
قدري توضيح هم در مورد چگونگي داوري مقالات بفرماييد كه فكر مي كنم براي مخاطبان ما اهميت داشته باشد
در مورد داوري مقالات ابتدا اعضاي هيات علمي همايش، مقالات را ديدند با توجه به محورهاي موضوعي ، داوراني كه در اين حوزه متخصص بودند انتخاب شده و مقاله ها خدمت آنها فرستاده شد و نتيجه نهايي نيز اعلام شد.
 
يعني مقالات به طور كاملا تخصصي داوري شد؟
بله كاملا تخصصي.
 
اگر ممكن است از محورهاي مقالات هم براي مخاطبان قدري توضيح دهيد
اين مقاله ها در حوزه هايي چون: اخلاق اطلاعات، طبقه بندي علوم، علم سنجي، هويت كتابداري و اطلاع رساني، ارتباط كتابداري با ساير رشته ها، خلاقيت و نظريه پردازي، كتابداري و فلسفه اطلاعات، فرانظريه ها در كتابداري و اطلاع رساني، چالش هاي موجود در كتابداري و اطلاع رساني، كتابداري و اطلاع رساني و كثرت گرايي روش شناختي و ساير زمينه هاي مرتبط است.
 
پس قاعدتا اين همايش مي بايست اهداف زيادي را دنبال كند، قدري از اهداف مورد نظر همايش بگوييد
بله! هدف عمده شناساندن حوزه كتابداري و اطلاع رساني به عنوان يك دانش گسترده علمي به مردم است. همچنين هدف ديگر اين همايش ملي آشنايي دانش آموختگان و علاقه مندان به مباني نظري كتابداري و اطلاع رساني و فلسفه آن است.
 
فلسفه كتابداري دقيقا چه حرفي براي گفتن دارد و به چه معناست؟
بحث مفصلي است ولي مختصرا اگر بخواهيد، بايد بگويم كه متاسفانه در مباني كتابداري و اطلاع رساني نسبت به ساير مسائل و مباحث اين حوزه ، كمتر كار شده و يا از آن غفلت شده است. درواقع بحث هاي نظري و فلسفي به مثابه ريشه هر علم محسوب مي شود كه در صورت تبيين و تشريح آن، پايداري رشته را تضمين و آن را در برابر حوادث مصون مي كند.
 
آيا طرحي براي برگزاري همايش هايي از اين دست در سطح كلان و بين المللي وجود دارد؟
بله اين نخستين همايش با اين موضوع است و اميدواريم كه اين همايش نقطه عطفي باشد براي همايش بين المللي مباني نظري و فلسفه علم كتابداري و اطلاع رسني كه در ارديبهشت ماه سال 1391 خواهيم داشت.
 
آيا كتاب مجموعه مقالات اين همايش چاپ مي شود؟
قرار بود همين گونه شود ولي به دليل اينكه فقط امكان چاپ چكيده ها بود و برخي نيز به اين نحوه چاپ اعتراض داشتند، قرار شد كه فقط 15 مقاله برگزيده به صورت تمام متن و به صورت سي دي تهيه شود و به حضار در روز همايش تقديم گردد.
 
در پايان اگر صحبت ديگري داريد بفرماييد
جا دارد در اينجا از تمام كساني كه در برگزاري اين همايش كمك كردند تشكر كنم كه مهمترين آنها سازمان اسناد و كتابخانه ملي، دانشكده كتابداري و اطلاع رساني دانشگاه تهران، نهاد كتابخانه هاي عمومي كشور،وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، خانه كتاب، انجمن كتابداري و اطلاع رساني ايران و كتاب هفته هستند.