دکتر صلاحی: میراث علمی و فرهنگی گذشتگان فرصت خوبی برای حضور در فضای مجازی است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۰/۹/۱ - ۲۰:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۸:۳۸:۵
دکتر صلاحی: میراث علمی و فرهنگی گذشتگان فرصت خوبی برای حضور در فضای مجازی است

رئيس كتابخانه ملي در مراسم رونمايي از نرم افزار مرجع مجازي كتابخانه ملي گفت: با تغيير نگرش در استفاده از فضاي مجازي مي توانيم ميراث گران بهاي گذشتگان را در اختيار محققان در داخل و خارج كشور قرار دهيم و تهديدهاي اين محيط را به فرصتي براي انتقال ميراث علمي و فرهنگي گذشتگان تبديل كنيم.
به گزارش روابط عمومي سازمان اسناد وكتابخانه ملي ج.ا.ا.، دكتر اسحق صلاحي صبح امروز چهارشنبه (2 آذر ماه) در مراسم رونمايي از نرم افزار مرجع مجازي كتابخانه ملي كه با حضور جمعي از مديران، مشاوران، معاونان و كتابداران پيشكسوت برگزار شد، باگراميداشت هفته بسيج گفت: بسيج و تفكر بسيجي كه از ابتكارات حضرت امام خميني (ره) بود، منحصر به گروه و قشر خاصي نيست و هر شخصي در انديشه توسعه و اعتلاي فرهنگ ايران اسلامي تلاش مي كند، بسيجي است.
وي با اشاره به اقدامات صورت گرفته در هفته كتاب از سوي سازمان اسناد و كتابخانه ملي افزود: به دليل محدوديت زماني در 30 آبان همايش تقدير از مولفان و نويسندگان را در استان سيستان و بلوچستان برگزار شد.
رئيس كتابخانه ملي ادامه داد: اهداء دو گنجينه شخصي مرحوم سياوش پرواز از قاضيان متعهد انقلاب اسلامي به مركز سازمان اسناد و كتابخانه ملي در سيستان و بلوچستان كه هركدام بيش از 40 هزار كتاب و سند را شامل مي شود، باعث خير و بركات است.
دكتر صلاحي در ادامه با اشاره به تغيير رويكرد سازمان از روال سنتي كتابداري به مدرن گفت: در شرايط كنوني نسخ خطي در مخازن نگهداري مي شوند كه اين تنها وظيفه حافظ بودن كتابخانه ملي از ميراث گذشتگان است، درحالي كه همه اين منابع بايد اسكن شده و به صورت ديجيتال از طريق سايت سازمان در اختيار محققان و پژوهشگران قرار گيرد.
وي افزود: اينكه سهم مطالعه پايين است، به دلايل مختلفي بستگي دارد كه يكي از مهم ترين آنها در دسترس نبودن منابع براي محققان و عامه مردم است كه بايد برنامه ريزي هاي مناسبي در اين زمينه داشته باشيم.
رئيس كتابخانه ملي با توجه به محدوديت زمان و كوچك شدن محيط در شرايط زندگي جديد، حضور در فضاي مجازي و ارائه خدمات توسط سازمان در اين فضا را مهم ارزيابي كرد و ادامه داد: ارائه خدمات به لحظه و بدون واسطه به كاربران در فضاي مجازي از ابزارهاي مهم در كاهش زمان پژوهش و افزايش ساعت مطالعه است و موجب تسهيل در كار مراجعان مي شود.
وي از زمان و مكان به عنوان دو عنصر مهم فضاي مجازي ياد كرد و استفاده از اين فضا براي مراجعات كمتر به سازمان مفيد دانست.
دكتر صلاحي به عدم وابستگي جغرافيايي كتابخانه ملي اشاره كرد و ادامه داد: تفاوت و وظيفه حاكم بر كتابخانه ملي پاسخ گويي به سوالاتي است كه در كتابخانه هاي ديگر پاسخ داده نمي شود و حضور در فضاي مجازي اين امكان را براي همه محققان و افراد عامه در سراسر دنيا فراهم مي كند تا نياز اطلاعاتي خود را برطرف كنند.
وي با اشاره به سياست درهاي باز در كتابخانه ملي افزود: با وجود اسناد و كتاب هاي ارزشمند و غني كه سازمان اسناد و كتابخانه ملي در اختياردارد، كمترين نقش را در تدوين كتاب هاي تاريخي مبتني بر اسناد ايفا مي كند.
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران راه اندازي تالار ديجيتال را براي رفع محدوديت هاي پژوهش مراجعان مفيد دانست و گفت: اگر نگران آسيب پذيري فيزيكي منابع هستيم و اگر زمان زيادي براي دراختيار قراردادن منابع صرف مي شود، ديجيتالي كردن منابع مي تواند راهشگا باشد.
همچنين در اين مراسم خانم پوري سلطاني در سخناني بر عناصر عشق، تخصص، نيروي انساني، ابزار مناسب و ثبات مديريت در ارئه خدمات مناسب به پژوهشگران و مخاطبان تاكيد كرد.
در اين مراسم گزارشي از عملكرد پژوهشي و خدمات مرجع مجازي كتابخانه ملي نيز توسط متخصصان مرجع سازمان ارائه شد.
نرم افزار مرجع مجازي به عنوان ابزاري جهت مديريت طرح خدمات مرجع مجازي مشاركتي ملي طراحي وپياده سازي شده است.