نماینده ولی فقیه در بوشهر: مرکز اسناد و کتابخانه ملی گنجینه ثبت وقایع تاریخ و مرکز تولید علم است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۰/۱۰/۱۳ - ۲۰:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۸:۲۲:۴۷
 نماینده ولی فقیه در بوشهر: مرکز اسناد و کتابخانه ملی گنجینه ثبت وقایع تاریخ و مرکز تولید علم است
آيت اللله صفايي بوشهري امام جمعه و نماينده ولي فقيه در استان بوشهر در همايش ن"قش ملي اسناد در تاريخ نگاري استان بوشهر" گفت: تاريخ هر قوم نشان از هويت آن قوم دارد و اسناد و مكتوبات حقايق تاريخ يك قوم است و مركز اسناد و كتابخانه ملي ايران گنجينه ثبت وقايع تاريخ و مركز توليد علم تاريخي است و بايد به اين مركز توجه ويژه‌اي شود.
به گزارش روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ج.ا.ا.، در همايش آيت الله صفايي بوشهري در همايش "نقش ملي اسناد در تاريخ نگاري استان بوشهر" كه صبح امروز در سالن مجتمع فرهنگي 9دي در بوشهر برگزار شد، گفت: جمع آوري، حفظ و ذخيره‌سازي و تنظيم اسناد به گسترش فناوري اطلاعات و ارتباطات به شكل الكترونيك مي‌تواند دستمايه قابل اعتماد براي ثبت هويت تاريخي يك قوم باشد.
وي افزود: اسناد هر اقليم شناسنامه فرهنگ، انديشه، سياست و آداب و رسوم همان اقليم است و اگر اين اسناد در اضلاع ثلاثه مديريت اسناد (جمع‌آوري، حفظ و ارايه) با صحت، امنيت و سرعت مديريت نشود قطعاً تاريخ هويت آن قوم دچار بي‌ريشه‌گي مي‌شود و اصالت خود را از دست مي‌دهد.
آيت الله صفايي بوشهري با اشاره به اين كه هر گاه يك پژوهشگر بخواهد تاريخ يك قوم را بررسي كند با رجوع به اسناد اصل مي‌تواند درختي زيبا را ترسيم كند، گفت: پژوهشگر مي‌تواند ثمره اين تحقيقات را در فضاي دانشگاه بيان كند.
امام جمعه بوشهربر اهميت و توجه به حفظ اسناد و مديريت آن از همان ابتداي تاريخ بشر به شكل ساده اشاره كرد و افزود: تاريخ يكي از مهمترين منابع براي شناخت و علم‌افزايي انسان است و قرآن در اين باره بسيار سخن گفته و به مراجعه اسناد تاريخي تأكيد كرده است.
وي با بيان اين كه اضمحلال تمدن‌هاي بي‌خدا را مي‌توان در تاريخ مشاهده كرد افزود: تاريخ داراي سه بعد علمي، نقلي و فلسفه تاريخ است و مهم‌ترين بخش از تاريخ همان تاريخ نقلي مستند است. تاريخ نقلي عبارت است از ثبت وقايع و بيان آن كه اين بعد از تاريخ در زبان مجامع علمي جايگاه ويژه‌اي دارد چرا كه تاريخ علمي و فلسفه تاريخ بر كشف تاريخ نقلي مترتب است.
وي تصريح كرد: تاريخ علمي رابطه علي و معلولي حوادث تاريخي را كشف مي‌كند بنابراين بايد وقايع عرضه شود تا دانشمندان تاريخ علمي اين رابطه را كشف كنند.
آيت الله صفايي بوشهري افزود: تاريخ نقلي اسناد و مستندات تاريخي موضوعي براي تاريخ علمي و فلسفه تاريخ است و مركز اسناد و كتابخانه ملي ايران گنجينه ثبت وقايع تاريخ و مركز توليد علم تاريخي است. بنابراين بايد به اين مركز توجه ويژه‌اي شود.
نماينده ولي فقيه در استان بوشهر با انتقاد از اين‌كه ما تاكنون به ارزش اسناد پي نبرده‌ايم افزود: گاهي يك سند تاريخي منشأ تغيير نگرش به يك قوم مي‌شود بنابراين با روان‌شناسي سند و جامعه‌شناسي محيط پيرامون تنظيم سند، بسياري از امور در زمان تنظيم سند را مي‌توان كشف كرد.
وي ادامه داد: ما سند را تنها در مقوله مطالب نگاه مي‌كنيم در حالي كه سند كتاب بزرگي است براي كشف موجوديت زمان تنظيم يك سند، موقعيت اجتماعي، تحولات تاريخي و اقتصادي و فرهنگي آن و بنابراين بايد از زواياي گوناگون روي آن تحقيق و پژوهش كنيم.
آيت الله صفايي بوشهري يكي از مهم‌ترين وظايف بخش‌هاي فرهنگي جامعه حفظ و حراست از اسناد دانست وافزود: اسناد تنها سند مكتوب نيستند و بايد به اسناد ملفوظ هم توجه كرد همچنين بسياري از اسناد معماري شده بر ديوارها و صخره‌ها نوشته شده است.
وي اضافه كرد: گاهي حتي زندگي و مرگ يك فرد مي‌تواند سند هويت يك قوم باشد. همان‌گونه كه افرادي چون رئيسعلي دلواري، علامه بلادي و غيره افرادي هستند كه زندگي و مرگشان نشان دهنده عظمت بوشهر است.
نماينده ولي فقيه در بوشهر به نگاه عبرت آموزي خداوند به اسناد تاكيد كرد: اگر كتابخانه ملي فقط سند جمع آوري كند هيچ اثري براي جامعه نخواهد داشت بايد توجه داش كه نگاه خداوند بر اسناد نگاه عبرت‌‌آموزي است و مي‌خواهد انسان را به ريشه و تمدن خود پيوند بزند بنابراين مركز حفظ اسناد و كتابخانه ملي خود مي‌تواند محل آسماني براي هدايت انسان به سوي بزرگي و والايي باشد.