نظر اعضای پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی درباره کتابخانه ملی


تاریخ انتشار: ۱۳۹۱/۳/۲ - ۱۹:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۷:۴۲:۵۷
نظر اعضای پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی درباره کتابخانه ملی
اعضاي پيوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسي ضمن بازديد از بخش هاي مختلف كتابخانه در جلسه اي با حضور دكتر غلامعلي حداد عادل و دكتر اسحق صلاحي از دغدغه هاي خود درباره كتاب و كتابخانه ملي سخن گفتند.
اعضاي پيوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسي ضمن بازديد از بخش هاي مختلف كتابخانه در جلسه اي با حضور دكتر غلامعلي حداد عادل و دكتر اسحق صلاحي از دغدغه هاي خود درباره كتاب و كتابخانه ملي سخن گفتند.
به گزارش روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي ج.ا.ا. دكتر يدالله ثمره از اعضاي پيوسته فرهنگستان با اشاره به پايان نامه ها به عنوان اسناد فكري جوانان مملكت گفت: حق اين است كه اين اسناد مهم علمي كه برخي از آنها حرف هاي بي نظيري براي گفتن دارند و در دانشگاه ها امكان دسترسي براي همگان فراهم نمي شود، در كتابخانه ملي ثبت و ضبط شوند.
وي افزود: شما مي توانيد دانشگاه ها را موظف كنيد كه يك نسخه از پايان نامه ها را به كتابخانه ملي تحويل دهند و نمايندگان شما در شهرستانها هم همين روند را دنبال كنند.
دكتر مهدي محقق از اعضاي پيوسته فرهنگستان كه به مدت سه سال از 1337 تا 1340 كارمند كتابخانه ملي بود، با اشاره به كار ارزشمندي كه در زمينه انتشار فهرستگان نسخ خطي ايران(فنخا) انجام شده است، گفت: زماني كه در كتابخانه ملي مشغول بودم، هيچ فهرستي براي نسخ خطي وجود نداشت و اگر كتابي چندين ميليوني با كتابي كم ارزش از نظر قيمت جابه جا مي شد، كسي متوجه نمي شد.
وي اضافه كرد: در بين سال هاي 1337 تا 1340 ، اولين فهرست و شناسنامه هاي دست نويس براي كتاب هاي خطي در كتابخانه ملي به وجود آمد تا بيم عوض شدن كتاب وجود نداشته باشد.
دكتر صلاحي نيز در ادامه صحبت هاي محقق گفت: خشتي كه شما به درستي گذاشتيد، امروز تبديل به فهرستگان نسخ خطي كل ايران شده و 320 هزار جلد نسخه خطي به صورت تفصيلي فهرست شده است.
دكتر كامران فاني استاد كتابداري و اطلاع رساني و عضو پيوسته فرهنگستان نيز به خاطرات و تحولاتي كه از سال 1347 با تاسيس رشته كتابداري در كتابخانه ملي اتفاق افتاده، اشاره كرد و گفت: كتابخانه ملي هر كشور خاستگاه فرهنگ و تمدن آن كشور است و بايد ميراث مكتوب را فراهم كند.
وي كه 35 سال در سازمان اسناد و كتابخانه ملي خدمت كرده است، افزود: همواره دغدغه اي كه براي من و همكاران دلسوزم وجود داشته، اين بود كه بسياري از كتاب هاي منتشر شده در شهرستان ها به كتابخانه ملي نمي رسد و هم چنين همه منابعي كه در حوزه اسلام و ايران و توسط نويسندگان ايراني نوشته مي شود، در كتابخانه ملي جمع آوري نمي شود.
وي ابراز اميدواري كرد: روزي، مجموعه ميراث فكري ايراني ها به صورت كامل در كتابخانه ملي موجود باشد و حفظ شود.
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي نيز در پاسخ به اين دغدغه فاني گفت: امروز علاوه بر گردآوري ميراث گذشته، وظيفه داريم در ميراث جديد، فرصت سازي و توليد علم هم سهيم باشيم.
وي ادامه داد: سازمان، مديريت فراهم آوري منابعي كه در كتابخانه ملي موجود نيست را شروع كرده است، اما منابع مالي موجود اجازه خريداري همه آنها را به ما نمي دهد.
دكتر صلاحي هبه و وقف را دو راهكار براي تامين منابع سازمان دانست و افزود: دست سازمان به سوي شما و همه كساني است كه تمايل دارند كتاب هاي خود را در اختيار كتابخانه ملي قراردهند.
گفتني است چهارصد و ششمين نشست شوراي فرهنگستان زبان و ادب فارسي به طور مشترك در سازمان اسناد و كتابخانه ملي برگزار شد.