کاهش زمان و هزینه و دردسترس کردن منابع سه گام اصلی کتابخانه ملی در ارتقای فرهنگ مطالعه کشور است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۲/۲/۱۶ - ۱۹:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۶:۰:۴۶
کاهش زمان و هزینه و دردسترس کردن منابع سه گام اصلی کتابخانه ملی در ارتقای فرهنگ مطالعه کشور است
دكتر اسحق صلاحي رئيس سازمان اسناد وكتابخانه ملي با حضور در برنامه زنده تلويزيوني "راه سوم" كه از شبكه دوم سيما پخش شد، با اشاره به فعاليت هاي سازمان در ارتقاي فرهنگ مطالعه در كشور، گفت: كوتاه كردن زمان، كاهش هزينه و دسترس كردن منابع سه گام اصلي سازمان اسناد و كتابخانه ملي در ارتقاي فرهنگ مطالعه در كشور است.
دكتر اسحق صلاحي رئيس سازمان اسناد وكتابخانه ملي با حضور در برنامه زنده تلويزيوني "راه سوم" كه از شبكه دوم سيما پخش شد، با اشاره به فعاليت هاي سازمان در ارتقاي فرهنگ مطالعه در كشور، گفت: كوتاه كردن زمان، كاهش هزينه و دسترس كردن منابع سه گام اصلي سازمان اسناد و كتابخانه ملي در ارتقاي فرهنگ مطالعه در كشور است.
به گزارش روابط عمومي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، وي در ابتداي برنامه كه مجتبي رحماندوست نماينده مجلس شوراي اسلامي نيز حضور داشت، اظهار كرد: مساله كتاب و كتابخواني، خوب و متناسب با روز است و اميدوارم كه بعد از نمايشگاه هم ادامه يابد و فصلي و مقطعي نباشد، تا به سرمنزل مقصود برسد. البته از صدا و سيما تشكر مي كنم، در سال گذشته همكاري هاي خوبي با صدا و سيما داشتيم كه يكي راه اندازي راديو كتاب بود و الان در كتابخانه ملي هم ايستگاهي دارند و ديگري كه با پيشنهاد سه سال پيش كتابخانه ملي و پيگيري هاي نهاد كتابخانه هاي عمومي تحقق يافت، راه اندازي شبكه تلويزيوني كتاب در فضاي مجازي است كه خلل آن ها كاملاً محسوس بود.
وي افزود: باور ما در حوزه كتاب و نقش كتاب در فرهنگ و تمدن بسيار مهم است. اگر امروز ما به دنبال فضاي اجتماعي جديد و نوع نگرش دين مدارانه هستيم، فرهنگ ديني و اسلامي بايد زيربناي اقتصاد، سياست و اجتماع را بسازد، تمايز ما و غربي ها، مباني تفكر ديني ماست كه اين عرصه، عرصه فرهنگي ايرانيان است.
رئيس سازمان اسناد وكتابخانه ملي به اهميت كتاب در رهبري تفكر ديني اشاره كرد و ادامه داد: جمله حضرت آقا در خصوص كتاب كه مي فرمايند كتاب عصاره فرهنگ ملت هاست، در اين خصوص تبيين كننده است. اگر كسي گذشته اين ملت را بررسي كند بايد به كتاب مراجعه كند، يعني فرهنگ مستند و مكتوب .
فرهنگ بخور بخور را به فرهنگ بخوان بخوان تبديل كنيم
وي با اشاره به دسترسي كتاب براي پژوهشگران به عنوان ابزار فرهنگ ساز و تمدن ساز و انتقال تمدن از نسل گذشته به نسل آينده است، افزود: اگر فرهنگ بخور بخور به بخوان بخوان تبديل شود، بسياري از مسائل فرهنگي ما حل مي شود. اگر باور داشته باشيم كه فرهنگ زيرساخت است و به فرموده مقام معظم رهبري كتاب به عنوان ابزار هيچ چيز جاي آن را نمي گيرد، امروز در قرن بيست و يكم و فضاي مجازي و استفاده از فرصت هاي اين فضا مغفول است.
دكتر صلاحي به استراتژي سازمان در تبديل شدن به هاب ملي دانش كشور اشاره كرد و بيان داشت: چرا غربي ها طب يوناني را به ما تحميل مي كنند، درصورتي كه همان طب سنتي ايراني است، چرا لاوازيه را به عنوان پدر علم شيمي معرفي مي كنند، در صورتي كه رازي بسياري از اين موارد را كشف كرده، چرا پيل هاي الكترونيكي كه در دوره هخامنشيان در ايران استفاده مي شده، امروز به نام اديسون زده مي شود و پدر برق ناميده مي شود و اين ها همه انحراف هايي است كه در علم ديده مي شود. آن ها از منابعي كه از ما بردند و در دسترس ما نبود و دفاع خوبي در برابر ادعاهاي آنان نشد.
ديجيتال سازي منابع، روش سازمان در برقراري عدالت پژوهي در كشوراست
وي به روش هاي به كاربرده شده توسط كتابخانه ملي در ايجاد حلقه ارتباطي بين توليدكننده محتوا و مصرف كننده اشاره كرد و افزود: سازمان اسناد وكتابخانه ملي منابع در اختيار و آن هايي كه مشكل مالكيت معنوي ندارند را در مسير ديجيتال سازي قرار داده كه به عدالت نزديك تر است و همه پژوهشگران در اقصي نقاط كشور مي توانند استفاده كنند. طي يك سال، 11 ميليون و 60 هزار صفحه نسخه خطي و 150 هزار شي ديجيتال را در سايت كتابخانه ملي قرار داديم تا دسترسي به آن را آسان تر و هزينه هاي دسترسي را كاهش دهيم .
دكتر صلاحي ادامه داد: هم چنين ناشران موفق را دعوت كرديم، به آن ها اعلام شد كه متن كامل را در سايت كتابخانه ملي قراردهند، اما به دليل فراهم آوردن زيرساخت ها توسط كتابخانه ملي، 40 درصد قيمت پشت جلد كتاب را به عنوان هزينه از مشتري بگيرند و مشتريان، كتاب ها را از طريق سايت كتابخانه ملي خريداري كنند كه با اين كار، نه تنها ناشر ضرر نمي كند، مصرف كننده هم با هزينه بسيار كمي محتوا را در اختيار دارد.
وي افزود: گام سوم، بوك لت هايي است كه توسط كتابخانه ملي در اختيار مراجعان قرار مي گيرد و تا 200 جلد از كتاب هايي كه مشكل مالكيت معنوي ندارند را ذخيره مي كنند و پس از مطالعه مي توانند كتاب هاي جديدي را از كتابخانه ملي دريافت كنند.
انتشار فهرست نسخ خطي ايران گام مهمي در معرفي فرهنگ و تمدن ايران است
رئيس سازمان اسناد وكتابخانه ملي معرفي فرهنگ و تمدن ايران و زبان فارسي را وظيفه مهمي دانست و بيان كرد: اگر فهرست نسخ خطي را معرفي كنيم، براي ما كفايت مي كند. 330 هزار جلد كتاب در 40 جلد از فهرستگان نسخ خطي معرفي شده كه 20 جلد آن در نمايشگاه كتاب به نمايش در آمده كه البته اين ميزان، به غير از نسخ خطي است كه در خارج از كشور از فرهنگ و تمدن ايران و زبان فارسي موجود است.
دكتر صلاحي در پايان گفت: چرا شاخص ها و استانداردهايي را پياده سازي نمي كنيم و شهرهايي مانند قم، مشهد و تبريز كه مكتب و حوزه علميه و دانشگاه وجود داشته و عالماني را معرفي كردند، به عنوان پايتخت كتاب معرفي نمي كنيم، در كشورهايي مثل بلاروس اين فعاليت ها به خوبي انجام شده و در فرهنگ كتابخواني بسيار موثر موثر بود.