صالحی امیری: آنچه که بر مرحوم مدرس گذشته کمتر از ماندلا نیست


تاریخ انتشار: ۱۳۹۴/۲/۲۲ - ۱۹:۳۰:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۶/۲/۲۸ - ۲:۴۵:۴۴
صالحی امیری: آنچه که بر مرحوم مدرس گذشته کمتر از ماندلا نیست
سید رضا صالحی امیری در بازدید از ساختمان مرکز اسناد و کتابخانه ملی در شاهین شهر اصفهان نسبت به استفاده بهینه از این ساختمان تاکید کرد و گفت: این ساختمان باید تجهيز شود و امکان انتقال مركز اسناد به اينجا وجود دارد. سياست کلی ما اين است كه اسناد هر منطقه به استان منتقل شود و آنها را از تهران خارج كنيم.
سید رضا صالحی امیری در بازدید از ساختمان مرکز اسناد و کتابخانه ملی در شاهین شهر اصفهان نسبت به استفاده بهینه از این ساختمان تاکید کرد و گفت: این ساختمان باید تجهيز شود و امکان انتقال مركز اسناد به اينجا وجود دارد. سياست کلی ما اين است كه اسناد هر منطقه به استان منتقل شود و آنها را از تهران خارج كنيم.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی سیدرضا صالحی امیری در سفر به استان اصفهان ضمن در بازدید از ساختمان مرکز اسناد در شاهین شهر اصفهان با اشاره به قدمت مراکز اسنادی در ایران گفت: اگرچه مركز مجموعه اسناد و كتابخانه ملي در سال 83 در هم ادغام شدند اما كتابخانه ملي قدمتش به دارالفنون باز مي گردد و بخشي از كتاب هاي ما در كتابخانه ملي مهر دارالفنون دارد و بعدها به تدريج این کتابها منتقل شد تا حدود 78 سال قبل كه موزه ملي و ميدان مشق ساخته شد که آندره گدار طراح و معمار آن بوده است و خود ساختمان الان از بناهای ميراثی محسوب می شود. كسي که آنرا ساخته با مطالعه ساخته است. موزه ملي در كنارش آثار ميراثي قرار داشتند. سازمان ما يكي از نمادهاي هويتي اش همين كتابخانه و اسناد ملي آن است.
وی در ادامه با اشاره به اسناد موجود در آرشیو ملی گفت: ما733 آلبوم سلطنتي قاجار داريم که خوانا وزيبا و بسيار دقيق است.
اولين قرارداد D.O.T که در زمان ناصرالدين شاه امضا شده در آرشیو ملی ما موجود است. ناصرالدین شاه این قرارداد را با اتريشي ها امضا كرد و چون پول نداشت قرار شد كه از مسافران قطار پول بگيرند. اين سند در آرشيو ما موجود است نه مربوط به زمان پهلوي است و نه الان.. اسناد بسياري درباره دوران پهلوي اول داريم كه مربوط به قوه قضائيه است . مثلا سندي هست که به خاطر نداشتن تصديق دوچرخه فرد را پليس مي گرفت و به دادگاه مي برد.
صالحی امیری با اشاره به وضعیت موجود کتابخانه ملی گفت: امروز ما در كتابخانه ملي دو ميليون و هفتصد هزار جلد كتاب و بيش از پنج ميليون نسخه نشريه داريم از 170 سال قبل تا کنون كه حتي به دوران چاپ سنگي هم بر مي گردد و بخشي از آنها چاپ كلكته و چاپ عثماني است كه در تركيه چاپ مي شد. 38 هزار نسخ خطي داريم درحالیکه در ايران حدود نيم ميليون نسخه خطي وجود دارد. قريب به يك ميليون نسخه خطي درباره ايران و ايراني در هند وجود دارد و نيم ميليون هم در آسياي ميانه. كل آنچه كه ما در ايران شناسايي كرديم يعني فهرست نسخ خطي تا الان 320 هزار جلد شناسايي شده است ولي واقعيت اين است كه تعداد اينها چند ميليون است. ما نسخه اصل دستخط شيخ بهايي را داريم اصل حق آبه شيخ بهايي تا فرمان مشروطيت. تا اصل متتم قانون مشروطه. بيش از يك ميليون عكس، فيلم، نقشه و ميكرو فيلم داريم. نقشه اي از خليج فارس داريم كه آن را براي ثبت يونسكو به اتفاق آقاي ظربف برديم. آلبومي داريم كه نشان مي دهد چرا رضا خان بعد از بازگشت از تركيه تحت تاثير آنها به علت بي سوادي دست به كشف حجاب، مبارزه با روحانيت و ... مي زند. ما 700 سال اسناد كشور را داريم. ما با سازمان ايفلا، سازمان ايكا و يونسكو كار مي كنيم. بيشترين آثار را ما داريم اما ارزش آنها را نمي دانيم.
صالحی امیری از بازديد اخیر اعضاي كمسيون فرهنگي مجلس از کتابخانه ملی سخن گفت و افزود: اصل دستخط مرحوم مدرس را به نمايش گذاشتیم و من آنوقت متوجه شدم كه چرا حضرت امام (ره) به مدرس چنين علاقه اي دارند. چون آنچه كه بر او گذشته كمتر از ماندلا نيست.
صالحی امیری تاکید کرد: بسياري از اسنادی كه ما به آنها افتخار می کنیم در آسياي ميانه در زيرزمين هاي نمور و تاريك از بين مي روند. یک مجمع البيان طبري مربوط به 900 سال قبل در دست قاچاقچيان مي چرخد و 550 ميليون تومان قيمتش است و تمام اينها سر از انگليس و فرانسه در می آورد و بخشي هم به اسرائيل مي رود. نسخه كتابهاي قديمي مانند ملاصدرا و غيره اگر از بين برود قابل بازيابي نيست. نسخه اي از كتاب پزشكي جرجاني را داريم كه مربوط به 800 سال قبل است در حالي كه سابقه پزشكي در اروپا چيزي حدود 300 سال است و درايران سابقه مكتوب پزشكي 800 سال است.

صالحی امیری ضمن اشاره به ظرفیت بالای دیپلماسی فرهنگی و گردشگری فرهنگی گفت: در اسپانيا در كليسايي در 60 كيلومتري مادريد سالي 600 هزار توريست با ورودي 20 يورو از نسخه هاي خطي ديدن مي كنند. ما توريستهاي خودمان را روانه لوور كرديم كه آنجا بروند و آثار ايراني را ببينند و این حکایت از ضعف مديريتي دارد. بنابراین ما به دنبال ساماندهي هستيم و مجمع هایی با نام های مهتاب و مكتب با همین هدف تشکیل شده است.
ما بايد توريسم فرهنگي را مد نظر قرار دهیم و به همین منظور با سازمان ميراث فرهنگي برنامه ريزي كرديم كه توريست ها از كتابخانه ملي بازدید کنند. كتابخانه ملي پاريس 320 هزار متر مربع است و بازديد كننده بسيار زيادي دارد.
صالحی در ادامه صحبت های خود به پروژه تاريخ شفاهي اشاره کرد و افزود: ملت ايران خیلی اهل نوشتن نيستند و بيشتر گفت و گو می کنند. بنابراین در صددیم تا با گفت وگوهای هدفمند و بر اساس معیارها و شیوه های علمی نسبت به ثبت وقایع تاریخی اقدام کنیم. به طور مثال درباره 28 مرداد حادثه اي كه 60 سال قبل اتفاق افتاده گفته ها بسيار متناقض است و آنچه كه امروز مي شنويم با آنچه كه اتفاق افتاده تا حدودی متفاوت است..
درباره تاريخ شفاهي پهلوي دوم ما بيش از 1000 ساعت برنامه ضبط شده داريم كه در آن رجال رژیم گذشته از علل سقوط شاه سخن مي گويند..
صالحی امیری در پایان گفت: تمام تلاش ما اين است كه اسناد موجود را ديجيتال سازي كنيم وتا عموم علاقه مندان در سراسر کشور امکان دسترسی به انها را داشته باشند.