بازگشت

کتاب نامه نیمه خرداد، به مناسبت سالروز قیام 15 خرداد 1342

معرفی کتاب

عنوان:
معرفی کتاب نامه نیمه خرداد، به مناسبت سالروز قیام 15 خرداد 1342
موضوع:
پدیدآورنده:
مجتبی سلطانی احمدی، رحیم نیکبخت میرکوهی
ناشر:
خانه کتاب
سال انتشار:
1392
شرح:
معرفی کتاب نامه نیمه خرداد، به مناسبت سالروز قیام 15 خرداد 1342
کتاب نامه نیمه خرداد پنج فصل دارد. عنوان فصل اول کلیات است که در ابتدای آن شعری تحت عنوان گنج پنهان در وصف امام خمینی(ره) و 15خرداد از شاعری با تخلص ذاکر درج شده است که در آن سال پس از 15خرداد 1342 سروده شده است. سپس متنی با موضوع مروری اجمالی بر قیام 15خرداد آورده شده است. در این متن و در پی آن کلام امام خمینی(ره) از اولین روزهای آزادی پس از دستگیری خرداد1342 یعنی فروردین 1343 اعلامیه ایشان در اولین ساگرد این قیام تا صحبت‌های ایشان در سال‌های پس از انقلاب درباره حادثه 15خرداد آمده است. در ادامه کلام مقام معظم رهبری هم درباره این قیام درج شده است. در این فصل اسامی شماری از شهیدان قیام 15خرداد با ذکر شغلشان و همچنین در پایان فصل، گاهشماری از 8 فروردین1340 تا 18 فروردین1343 آمده است. 
فصل دوم زندگینامه مختصر کسانی که در بروز این قیام نقش داشتند را آورده است. افرادی مانند حاج مهدی عراقی، طیب حاج رضایی، حاج صادق امانی، حاج اسماعیل رضایی، سیدمصطفی خمینی، مرتضی مطهری، فضل الله محلاتی، اسدالله لاجوردی، محمدصادق اسلامی، محمدتقی فلسفی، سیدمحمود طالقانی، عباسعلی اسلامی، عبدالکریم هاشمی نژاد، عبدالحسین دستغیب و حبیب الله عسگراولادی. 
فصل سوم 15خرداد را به روایت پانزده سند شرح می‌دهد. در سندی از گزارش مأمور ویژه رژیم درخصوص حضور امام در عصر عاشورا برای سخنرانی آمده: خمینی را  مثل امام وارد کردند. در سندی دیگر با سربرگ گزارش اطلاعات داخلی آمده که در 13خرداد(عصر عاشورا) شعارهایی درباره آزادی و حمایت از علما و روحانیون در خیابان‌های تهران داده شد. در سندی دیگر اسامی 14روحانی بازداشت شده آمده است. متن اسناد دیگر حاکی از آن است که سرکوب معترضان به دستگیری امام در تهران و برخی شهرها در15خرداد ادامه داشته و دانشجویان هم معترض شدند، بازاریان برای تظاهرات و مقابله با ماموران هم پیمان شده، 4000 نفر از اهالی ورامین و کن کفن‌پوش شدند، رانندگان تاکسی هم مسافران را به تظاهرات تحریک می‌کنند. یک سند به دو نقطه ضعف سخنرانی شاه در همدان درباره 15خرداد پرداخته که باعث سرشکستگی ایران است. سندی هم نشان می‌دهد که بازرگانان هر روز برای کمک مالی به مجروحان قیام به بیمارستان‌ها می‌روند. یک سند از برائت جبهه ملی از شرکت در این قیام خبر می‌دهد. سندی دیگر از کشتار 60 نفر از مردم در 15خرداد در میدان مولوی توسط یک استوار شهربانی حکایت می‌کند. سندی هم وحشت از پیش رژیم نسبت به چهلم شهدای قیام را نشان می‌دهد. 
عنوان فصل چهارم پانزده خرداد در آئینه پانزده خاطره است. شامل خاطره‌های روحانیان و شخصیت‌های مبارز و متعهد همچون محمدرضا مهدوی کنی، سیدمحمد کوثری، حسین انصاریان، سید جواد علم الهدی، عباسعلی عمید زنجانی،‌ حاج قربان قدیریان،‌ سید محمود مرعشی نجفی، بنی فضل، سید رضا زواره ای، سید محمد بهاء الدینی، بیوک آسایش، سیدعباس زریباف، محمدجعفر خرم دل، سید رضا نیری و محمدمهدی عبدخدائی. این خاطره‌ها از کتاب خاطرات 15خرداد قم و کتاب‌های خاطرات هر یک از این افراد نقل شده است. 
عنوان فصل پنجم 15خرداد در آئینه پانزده کتاب است و پانزده نوشته مربوط به این قیام را معرفی می‌کند. شامل: مبدا نهضت، مجموعه مقالات قیام 15خرداد، قیام 15خرداد به روایت اسناد ساواک، مجموعه مقالات همایش 15خرداد، تاریخ قیام پانزده خرداد به روایت اسناد، نقش روحانیت در قیام 15خرداد، روزشمار 15خرداد، اصلاحات آمریکایی و قیام 15خرداد، فصلنامه مطالعات تاریخی، فصلنامه 15خرداد، مجموعه مقالات همایش 15خرداد و انقلاب اسلامی، تاریخ شفاهی زندگی و مبارزات شهید مهدی عراقی، خاطرات 15خرداد، بهار سرخ، یادداشت‌های زندان و نقش بازار در قیام 15خرداد. 
فصل ششم پانزده محقق صاحب اثر در این زمینه را معرفی نموده است که عبارتند از: سید حمید روحانی، علی دوانی، جواد منصوری، اسدالله بادامچیان، سیدهادی خسروشاهی، علی باقری، روح الله حسینیان، رحیم روحبخش اله آباد، جواد کامور بخشایش، حکیمه امیری، علی کردی، غلامرضا خارکوهی، مظفر نامدار، یحیی آریابخشایش و یعقوب توکلی.      
کتاب نامه نیمه خرداد، تألیف مجتبی سلطانی احمدی، رحیم نیکبخت میرکوهی، در قالب 160 صفحه توسط خانه کتاب، در سال 1392 به چاپ رسیده است.