بازگشت

معرفی کتاب

معرفی کتاب

عنوان:
مجموعه مقاله های همایش خدمات کتابخانه ای و افراد با آسیب بینایی
موضوع:
به مناسبت 12 آذر/ 3 دسامبر، روز جهانی معلولان
پدیدآورنده:
احمد به‌پژوه و فریبرز درودی
ناشر:
انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی
سال انتشار:
1390
شرح:
کتاب«مجموعه مقاله‌های همایش خدمات کتابخانه‌ای و افراد با آسیب بینایی» حاوی مقاله‌های همایش خدمات کتابخانه‌ای و افراد با آسیب بینایی است که در سال 1390 با همت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، دانشکده روان‌شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران و موسسه خیریه عصای سفید در این سازمان ارائه شده است. این مقاله‌ها عبارتند از:
- معرفی و بررسی کتاب خوان‌های الکترونیکی قابل حمل ویژه افراد با آسیب بینایی از امیر رمضانی درباره انواع و مزایا و معایب متن خوان‌های الکترونیکی اعم از سخت‌افزار و نرم‌افزار و بصورت دیداری و شنیداری برای افراد کم بینا و نابینا.
- ارائه چند راهکار عملی برای افزایش سطح دسترسی افراد با آسیب بینایی به منابع اطلاعاتی از رسول شاکری درباره امانت بین کتابخانه‌ای و مجموعه‌سازی مشارکتی و کتابخانه گویای رقمی و همکاری بین سازمان‌های مربوط و همچنین ناشران، محدودیت حق تالیف، بهره‌گیری از تجربه کشورها و حمایت از موسسات فعال در این زمینه برای دسترسی نابینایان و کم بینایان به منابع. 
- بررسی میزان سواد اطلاعاتی افراد با آسیب بینایی بر اساس استاندارد ای سی آر ال(انجمن کتابخانه های دانشکده ای و پژوهشی آمریکا) در کتابخانه افراد با آسیب بینایی شهر کرمان از سمانه پوراحمد و عادل سلیمانی نژاد درباره میزان تشخیص نیازهای اطلاعاتی و مکان‌یابی و رضایت‌مندی این افراد.
- اهمیت طراحی معماری در کتابخانه‌های ویژه افراد با آسیب بینایی از سارا جلال زاده عصر جدیدی، رضا جلال زاده عصر جدیدی و فریبا پاشازاده درباره مکان، فضای سبز، ساختمان، ورودی، محورهای حرکتی، کف پوش و فاصله و ارتفاع قفسه‌های این کتابخانه‌ها.
- روش‌های نوین ارائه خدمات کتابخانه‌ای و اطلاع رسانی به افراد با آسیب بینایی از مرضیه جهان‌شاهی، لیلا عرب‌گری و مریم اغلانی درباره فناوری‌هایی در خدمت این افراد مانند دسترسی به شغل با گفتار، مبدل متن به گفتار، درشت نما، مترجم به بریل، ویرایش، نت موسیقی به بریل، ردیابی چشمی، نمایشگر قابل حمل بریل، رایانه گویا، کمک آموزشی لمسی گویا، برجسته نمای موشواره، جهت یاب ماهواره‌ای، وب2، انتشار اینترنتی صدا و همچنین امکانات کتابخانه ملی ایران مانند به دید، برجسته ساز، چابگر بریل، ماشین نویس بریل و نرم افزارهای بزرگنما و مبدل نوشتار به گفتار.
- بررسی منابع و خدمات کتابخانه‌های عمومی شهر اصفهان از دیدگاه افراد با آسیب بینایی از محبوبه شکوهیان درباره ویژگی‌های جمعیت‌شناسی، نوع منابع استفاده شده، علت مراجعه، نیازهای اطلاعاتی، خدمات ارائه شده به، نیازهای تامین شده و همچنین مشکلات این افراد با توجه به موفقیت کتابخانه ولی عصر در این زمینه. 
- نقش و جایگاه کتابخانه‌های عمومی در ارتقای سواد اطلاعاتی افراد با آسیب بینایی از مهتاب تیموری، میترا رفیعی و حوریه صدیقی درباره سواد اطلاعاتی بعنوان کلید اصلی یادگیری مادام العمر، خلاقیت و استقلال کسانی که سواد اطلاعاتی را فرا می‌گیرند، کاربردها و اهمیت سواد اطلاعاتی ازجمله برای افراد با آسیب بینایی و نقش موثر کتابخانه‌های عمومی در توسعه این سواد.
- بررسی وضعیت منابع و خدمات کتابخانه‌های عمومی شهر شیراز به افراد با آسیب بینایی از عبدالرسول جوکار و حسن احمدی درباره وضع کمی و کیفی خدمات و میزان رضایت این افراد.
- اهمیت فناوری‌ها در خدمات کتابخانه‌های امروز برای افراد با آسیب بینایی از فریبا پاشا زاده، سارا جلال زاده عصر جدیدی و تهمینه خداپناه درباره کتاب‌های الکترونیک، سیستم عامل رایانه، اینترنت، مرورگرهای لمسی وب، زبان برنامه‌نویسی ویس ایکس ام ال، آی پد و فناوری پادکست.
- بررسی و معرفی تجهیزات کتابخانه‌ای مورد نیاز افراد با آسیب بینایی از سمانه آذرپرا درباره معرفی دستگاه‌های به دید، برجسته‌ساز زای فیوز هیتز، چاپگر بریل، ماشین نویسی پرکینز و نرم‌افزارهای جاز، پک جاز، لونارپلاس، کرزاویل، آموزشی سروش، وب2، فلش، پادکست، آر اس اس، مای تیوپ و آی ای بی.
- مرجع مجازی کتابخانه ملی؛ نویدی تازه برای افراد با آسیب بینایی: ارائه الگوی مناسب از فرناز محمدی، صدیقه شاکری و سعیده اکبری داریان درباره رهنمودهای بعضی موسسات خارجی در طراحی وب‌گاه‌های مناسب این افراد در زمینه متن، تصویر، پیوند، جدول و قالب تصویری، ابزارهای کمکی برای نمایش اطلاعات و منابع غیر متنی و مرورگرهای بریل سرف، بروکس تاک، آلوا بریل و انواع خدمات مرجع مجازی شامل غیر هم زمان، هم زمان، هوشمند، مشارکتی و تجاری. 
کتاب«مجموعه مقاله های همایش خدمات کتابخانه ای و افراد با آسیب بینایی»، به کوشش احمد به‌پژوه و فریبرز درودی در قالب 169 صفحه توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی در سال 1390 به چاپ رسیده است.