جمشید لایق


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۱۲/۱۳ - ۱۰:۴۵:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۱۲/۱۳ - ۱۰:۴۹:۸
جمشید لایق

جمشید لایق در فروردین سال 1310 در تهران متولد شد.

تحصیلات ابتدائی را در سال 1326 در مدرسه هدایت تهران به اتمام رساند و سپس وارد دبیرستان پیرنیا شد. همزمان با تحصیل، در كلاس‌های شبانه جامعه باربد ـ كه زیر نظر اسماعیل مهرتاش اداره می‌شد ـ شركت جست. در سال 1331 موفق به اخذ دیپلم ادبی گردید. یك سال بعد با شاهین سركیسیان آشنا شد و به اتفاق چند نفر دیگر از جمله علی نصیریان، هسته اولیه گروه هنر ملی را پایه‌ریزی كرد. آقای لایق به علت مخالفت خانواده با فعالیت در تئاتر، در سال 1342 مجبور به ادامه تحصیل در رشته میكروب شناسی دانشگاه تهران شد ولی به علت عدم علاقه، تحصیل را نیمه تمام رها كرد.

در سال 1344 پس از تشكیل گروه نمایش دانشگاه تهران، دوره بازیگری و كارگردانی را نزد پروفسور دیویدسن آمریكائی به پایان رساند و  اجرای چند اثر را زیر نظر وی تجربه كرد. پس از  كناره گیری شاهین سركیسیان و رسمیت یافتن گروه هنر ملی به سرپرستی عباس جوانمرد، فعالیت خود را با این گروه ادامه داد و با پیوستن گروه به اداره هنرهای دراماتیك، به استخدام اداره هنرهای زیبا درآمد. ایشان همراه با گروه هنر ملی در برنامه‌های تالار سنگلج و نمایش‌های زنده تلویزیونی شركت كرد و  در نمایشنامه‌های زیادی به ایفای نقش پرداخت.

در سال 1350 وارد دانشكده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد و در سال 1353 موفق به اخذ لیسانس بازیگری و كارگردانی گردید. پس از آن به طور بی وقفه، فعالیت‌های تئاتری خود را گسترش داد و با كارگردانان معروفی همچون ركن الدین خسروی و عباس جوانمرد نمایش‌های بسیاری را روی صحنه اجرا كرد.

آقای جمشید لایق در سال 1371 برای مدتی به تدریس تئاتر، كارگردانی و شیوه های نمایش در ایران در دانشگاه آزاد مشغول شد و در این بین به گردآوری و تنظیم پنج اصل كارگردانی، «درس‌هائی از پروفسور دیویدسن»  و درس‌هایی از «شاهین سركیسیان»  برای استفاده دانشجویان مبادرت ورزید.

در سال 1369 به پاس یك عمر فعالیت هنری موفق به اخذ نشان درجه یك هنری «معادل دكترا» از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گردید.

آقای لایق در طول سال ها فعالیت در فیلم ها و سریال های زیادی از جمله: افسانه سلطان و شبان، روزی روزگاری، ابوعلی سینا، رگبار، سگ كشی، سربداران و هزاردستان نقش آفرینی كرد.

وی در سال های اخیر، علی رغم عشق و علاقه فراوان به بازیگری و توانائی بی نظیر در ارائه نقش های متفاوت، به علت بیماری كم كار شده بود ولی همچنان به دانشجویان و پزوهشگران تئاتر در تدوین پایان نامه و مطالعاتشان یاری می رساند.

به اهتمام ایشان دو كتاب به نام های: «شاهین سركیسیان بنیانگذار تئاتر نوین ایران» و  «میراث صحنه» تدوین گردیده است كه كتاب اخیر با فوت ایشان ناتمام ماند.

آقای لایق پس از یك دوره بیماری در روز پنج شنبه بیست و یكم آبان 1388 در مركز قلب تهران درگذشت.