برگزاری کارگاه آموزشی برنامه حافظه جهانی یونسکو در مدیریت اسناد وکتابخانه ملی منطقه غرب کشور (همدان)


تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۴/۳۰ - ۱۲:۱۸:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۷/۱۲/۶ - ۱۲:۶:۳۲
برگزاری کارگاه آموزشی برنامه حافظه جهانی یونسکو در مدیریت اسناد وکتابخانه ملی منطقه غرب کشور (همدان)
کارگاه آموزشی برنامه حافظه جهانی یونسکو در روزهای 27 و 28 تیرماه با شرکت بیش از 50 نفر از کارشناسان و مسئولان نهادهای مرتبط با میراث فرهنگی – تاریخی و تعدادی از مجموعه‌داران شخصی در مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور (همدان) برگزار شد.

 به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد کتابخانه ملی ایران، در سه پنل تعریف شده برای روز اول کارگاه، ابتدا فرهاد نظری (دبیر علمی کمیته ملی حافظه جهانی) به معرفی سازمان علمی آموزشی ملل متحد – یونسکو- و کنوانسیونهای حمایتی– حفاظتی آن برای میراث تمدنی - فرهنگی جوامع پرداخت. سپس سوسن اصیلی (استاد متخصص نسخه‌های خطی و منابع آرشیوی دانشگاه تهران – عضو کمیته ملی حافظه جهانی) ضمن شرح برنامه حافظه جهانی، جایگاه آن در معرفی، نگهداری از میراث مستند کشورها و الگوهای حفاظتی مطرح در برنامه و معرفی کمیته ملی حافظه جهانی (ایران)، اقدامات و برنامه‌های عملیاتی آن، به بحث و گفتگو در موضوعات طرح شده با مشارکت‌کنندگان پرداخت. در ادامه کارگاه، مژده محمدی (کتابدار مرجع و مسئول بخش خطی کتابخانه تخصصی وزارت امور خارجه) با تشریح اقدامات و راهکارهای کمیته ملی حافظه جهانی برای مستندسازی و نگهداری آثار مکتوب، نمونه‌های متعددی از آثار تاکنون ثبت شده از ایران و جهان در فهرست تاریخی حافظه جهانی را نمایش داد. در بعداز ظهر روز اول کارگاه، مشارکت کنندگان به همراه مدرسین، از مرکز نسخ خطی دانشگاه بوعلی، مرکز اسناد و موزه ابن‌سینا، چند مجموعه شخصی و کتیبه‌های گنج‌نامه بازدید کردند.

در روز دوم کارگاه، ابتدا فرهاد نظری به بیان و نمایش میراث دیداری – شنیداری و جایگاه آن در ثبت آثار تمدنی – فرهنگی پرداخت و سپس فریبا افکاری (استاد متخخصص نسخه‌های خطی و منابع آرشیوی دانشگاه تهران – عضو کمیته ملی حافظه جهانی) با معرفی نمونه‌هایی از میراث مستند و نمونه‌هایی از مرمت آثار ثبت شده و دیجیتال‌سازی آن، ویژگیها و راههای شناخت آثار بااهمیت و ارزشمند برای ثبت و حفاظت را تشریح و نمایش داد. در ادامه با هدف آشنایی  با نحوه‌ی معرفی اثر به برنامه حافظه جهانی، نمونه‌ای از فرمهای معرفی اثر توسط شرکت‌کنندگان تکمیل شد.

در پایان کارگاه نیز گواهی حضور به شرکت‌کنندگان اهدا گردید.

همچنین در این روز لوح ثبت جهانی کتاب جامع‌التواریخ شیخ فضل‌الله همدانی، به استاندار همدان تقدیم شد. نسخه جامع التواریخ  که در کاخ موزه گلستان نگهداری می‌شود در سال 2017 در فهرست حافظه جهانی یونسکو ثبت شده است.