آشنا: توجه نخبگان و مردم به سند در گرو تصمیم سیاست‌گذاران است


تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۲/۱۴ - ۱۴:۴۶:۰
آخرین تاریخ بروزرسانی: ۱۳۹۸/۲/۱۴ - ۱۵:۲۲:۲۲
آشنا: توجه نخبگان و مردم به سند در گرو تصمیم سیاست‌گذاران است
مشاور رییس جمهور با اشاره به اینکه مسلمانان فرهنگ شفاهی را به فرهنگ کتبی منتقل کردند، گفت: توجه نخبگان و مردم به سند در گرو تصمیمات مستند سیاست گذاران است.

به گزارش روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، حسام الدین آشنا صبح امروز (شنبه 14 اردیبهشت) در آیین روز اسناد و میراث مکتوب که در کتابخانه ملی ایران برگزار شد، با اشاره به فرارسیدن ماه مبارک رمضان با مطرح کردن این سوال که آیا ماه مبارک رمضان با اسناد رابطه ای دارد، اظهار داشت: ماه رمضان با اسناد ارتباط دارد زیرا سند هویتی مسلمانان در این ماه نازل شده است و اگر فرهنگ ثبت وجود نداشت و یا فرهنگ نگارش وجود نداشت ما امروز قرآن موجود را در اختیار نداشتیم.

وی با اشاره به تنزیل، قرائت و کتابت که با هم قرآن را ساخته‌اند، افزود: خداوند قرآن را نازل کرد، پیامبر آن را قرائت کرد و اصحابی آن را کتابت کردند و به یک معنا می توان گفت که مسلمانان فرهنگ شفاهی را به فرهنگ کتبی منتقل کردند.

مشاور رییس جمهور با اشاره به موضوع سخنرانی خود درباره سیاست گذاری اعتدالی و سند پژوهی، گفت: در جامعه ای سند ارزش دارد که فرهنگ اسناد محترم شمرده شود و هرکس در جامعه می خواهد سخنی بگوید یا ادعایی کند از او پرسیده شود که سند و مستند او کجاست. در چنین  جامعه ای سند ارزش دارد.

آشنا ادامه داد: در جامعه ای که سیاست گذاران ثبت و استناد و اشاعه اطلاعات را ترویج می کنند شما کمتر با اشتباهات مواجه هستید ولی در جامعه ای که سیاست مداران غیر مستند عمل می کنند می بینیم که نخبگان و مردم عام نیز به سند توجه نمی کنند.

مشاور رییس جمهور تصریح کرد: بسیاری از تصمیمات در کشور مکتوب نمی شود و چرخه تولید اطلاعات در بالاترین سطوح ناقص است. برای اینکه مهمترین تصمیمات به صورت شفاهی گرفته می شود و صورت جلسه ندارد بنابراین مجبور می شوند به خاطرات اکتفا کنند.

وی با مطرح کردن این سوال که چرا خاطرات شفاهی به این مقدار در ایران مورد توجه است افزود: برای اینکه راویان برای ما تاریخ می سازند نه مستندات مثلا چرا در کشور ما خاطرات «اسد الله علم» چنین اعتباری دارد برای اینکه روایت شفاهی و شخصی از شاه می کند به خصوص از اطلاعات خصوصی شاه؛ حال ما باید قلم را قبول داشته باشیم یا سند؛ البته اسد الله علم برگه هایی را نیز به عنوان سند ارائه می کند اما مستنداتی دیگری وجود ندارد.

آشنا با تاکید بر اهمیت مسئله تولید سند عنوان کرد: اهمیت ندادن به فرهنگ مستندات مشکلی است که در کشور از بالاترین تا پایین ترین سطوح مشاهده می شود.

مشاور رییس جمهور با مثالی مصداقی در این باره افزود: مثلا روز چهارشنبه یک خبرنگار خبری مبنی بر سهمیه بنزین منتشر کرد ولی کسی از آنها سوال نکرد که سند این خبر از کجاست و ما شاهد صف های طولانی در پمپ بنزین ها بودیم.

وی با اشاره به مصرف 80 میلیون لیتر بنزین به صورت روزانه در کشور، افزود: یک مجموعه عظیم در وزارت نفت زحمت می کشند و بنزین مورد نیاز کشور را تامین می کنند ولی آیا مصرف این چند روز به طور مستقیم از پمپ بنزین ها تامین می شد یا از ذخایر استراتژیک کشور؟

آشنا ادامه داد: سوال مهم این است که با یک شایعه نه فقط پمپ بنزین ها به التهاب افتادند بلکه مصرف بنزین در این مدت دوبرابر شد و معتقدم دشمنان ما را تست کردند.

مشاور رییس جمهور با پرداختن به توصیه یکی از استادان سیاست گذاری خود (چنگیز پهلوان) عنوان کرد: استاد من همیشه توصیه می کرد که اگر روزی مسئول شدید و خواستید امور مهمی را امضا کنید حتما سوابق را به صورت پیوست دریافت کنید بنابراین وقتی به سوابق امور توجه نمی کنید در لحظه تصمیم می گیرید و یکی از ویژگی های جاهل عدم توجه به سوابق است.

آشنا ادامه داد: اتفاقا این جهالت احساس اعتماد به نفس را بالا می برد در حالی که مورخین و اهل سند در زمینه مشورت دادن و تصمیم گیری ها بسیار محتاط هستند و نقش ترمز را دارند و باید امروز دست کارشناسان  سند را بوسید زیرا آنها این امکان را فراهم می کنند افراد، مسئولان و مدیران به درستی تصمیم بگیرند و امروز دیگر مدیران نمی توانند بگویند نمی دانیم.

وی با پرداختن به این مسئله که بسیار از مسائل مهم و تصمیمات کشور خیلی جدید نیستند و سابقه دارند و ده ها بار درباره آن بحث شده مثلا همین دو نرخی شدن بنزین؛ بنابراین توجه به سوابق مهم است و باید محتاط باشیم و مراقب باشیم تصمیمات غلط دیگران را تکرار نکنیم. زیرا اگر تصمیمات قبلی جواب می داد امروز اینجایی که هستیم نبودیم.

مشاور رییس جمهور در ادامه تشریح سومین نکته خود در مراسم روز اسناد ملی ومیراث مکتوب به مسئله توجه به تاثیرات اقدامات در حوزه سیاست گذاری پرداخت و گفت: وقتی درباره سیاست صحبت می کنیم و تصمیم می گیریم سیاست ها را مستند می کنیم ولی درباره اسناد چطور؟ مثلا تصمیماتی برحسب قانون در سال 1349 گرفته شد تا سازمان اسناد تشکیل شود و در سال 1369 این سازمان در زیر مجموعه کتابخانه ملی تشکیل شد.

آشنا در ادامه توضیحات خود عنوان کرد: حال این تصمیمات به چه معنا بود یک دلیل آن این بود که چرخه تولید سند به درستی صورت پذیرد و در این سازمان معنا پیدا کند و از طرفی دیگر این سازمان فرادستی نسبت به سازمان های دیگر تعریف شود و بتواند استانداردهایی را تعریف کند.

مشاور رییس جمهور ادامه داد: حال این سوال مطرح می شود که وقتی هم که کتابخانه ملی را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جدا کردیم و یا کتابخانه های عمومی را به نهاد دیگر سپردیم یعنی چرخه سیاست کتاب را منفصل کردیم کما اینکه کتابخانه ملی در این چرخه در زیر مجموعه ریاست جمهوری جایگاهش ارتقا داده شد ولی کارکرد آن نیز ارتقا یافت؟ بنابراین اگر بتوانیم درباره سازمان اسناد و کتابخانه ملی ارزش اجتماعی مجددی صورت پذیرد شاید بتوان تصمیمات بهتری گرفته شود.

انتهای خبر /